Jonny Engström och Mathias Nyfelt visar runt bland skivstänger, viktplattor och kettlebells nere i Årvasgårdens källarvåning. Det är nu snart ett år sedan de tog över gymmet efter Taisto Hämäläinen och i samma veva grundade föreningen Oravais Sportklubb.

Det var också då som de bestämde sig för att inleda en totalrenovering av gymmet, som började ha en hel del år på nacken.

– Vi vill att det ska finnas ett bra och fräscht gym i Oravais som verkligen är till för alla, oavsett om man vill motionera eller hålla på med styrkelyft. Och vi har bara fått bra respons hittills så det motiverar oss att fortsätta, säger Jonny Engström som är ordförande för sportklubben.

Faktum är att antalet som betalar för att träna i gymmet redan ökat med ungefär 50 på ett år och nu uppgår till 120 personer, berättar Mathias Nyfelt:

– Det är inte illa för den här lilla byn.

"Vi vill att det ska finnas ett bra och fräscht gym i Oravais som verkligen är till för alla."

Jonny Engström

Öppna för önskemål

Gymmet är nu större och luftigare än tidigare, då det utökats med ytterligare ett rum på cirka 90 kvadratmeter som tidigare var i MI:s regi, samt ännu ett mindre anslutande rum. Dessa var först ut när renoveringen körde igång förra sommaren.

Under de gångna månaderna har golvet förnyats och väggarna fått en ny grå färg, kombinerat med fräscha vita detaljer. Det lilla "motionsrummet" har utrustats med både nytt löpband och en ny motionscykel.

– Utöver det har vi egentligen inte köpt så mycket nya maskiner ännu. Så man har chans att komma med önskemål, vi är öppna för att skaffa det folk vill ha, säger Mathias Nyfelt.

Ett smakprov på hur det ser ut på den färdigrenoverade sidan av gymmet.

I

Jonny Engström och Mathias Nyfelt tar gärna emot önskemål från användarna om hurudana maskiner och redskap som kunde införskaffas till gymmet.

På sportklubbens egen önskelista står bland annat en ny benmaskin och en roddmaskin, men allra viktigast just nu är ändå att bli klar med renoveringen.

Näst i tur att rustas upp är toaletterna och den stora träningssalen, som också ska målas och få nytt golv. Förhoppningen är att man ska kunna hålla invigning under hösten.

– Vi borde vara ganska långt färdiga då, men vi sätter ingen offentlig deadline i det här skedet.

Gör allt på talko

Allt arbete görs nämligen på talko inom föreningen, som förutom Jonny Engström och Mathias Nyfelt också består av Heikki Pulkkinen och Tobias Järnström. Alla fyra jobbar på Mirka – och har kommit att komplettera varandra väldigt bra under projektets gång:

– Det har blivit så att Heikki som är underhållsmontör reparerar maskinerna och Tobias som är elektriker sköter elen, medan vi som båda har byggarbakgrund sköter den biten. Nu behöver vi bara någon som kan vvs, säger Jonny Engström med ett skratt.

– Vi är ett bra gäng som jobbar bra tillsammans och har lätt att komma överens. Så fast man lägger mycket tid på det här så känns det aldrig jobbigt att komma hit. Vi har också haft andra kompisar här som kommit och hjälpt oss ibland.

Hela renoveringen görs på talko av Oravais Sportklubbs fyra medlemmar. Här får trappan ner till den stora träningssalen nytt underlag.

Den stora träningssalen är de kommande månadernas stora utmaning. Här ska man lägga nytt golv och måla väggarna i grått och vitt.

Men innan man ens kunde sätta igång med allt det praktiska behövdes pengar för att finansiera allt.

– Vi sökte stöd från olika stiftelser och lokala företag och det är många som varit med och bidragit. Men vi fick nog kämpa i början, vi kunde nämligen inte ansöka om så stora summor under det första året då vi varken hade bokslut eller verksamhetsplan att visa upp – den biten blir förhoppningsvis enklare i år, säger Mathias Nyfelt.

Gymmet öppet som vanligt

Eftersom renoveringen genomförs lite i taget kan man använda gymmet som vanligt under tiden. På måndagskvällarna håller till exempel MI en kurs i styrkelyft där.

– Planen är att vi ska kunna ha fler kurser som hyr in sig i framtiden, men det är ganska lugnt på den fronten ännu medan vi fixar upp här.

För Mathias Nyfelt och Jonny Engström är det viktigt att Oravaisborna har ett fint och fräscht gym som är till för alla.

Vad har ni för andra framtidsplaner?

– Det vore kul att också kunna förnya omklädningsrum, duschar och bastu. Vi vet att det redan nu är många som jobbar på till exempel Mirka och kommer hit och tränar efter jobbet, och som säkert gärna skulle ta en dusch innan de sätter sig i bilen och kör hem.

– Men det är ett så dyrt och omfattande projekt, så det får vänta ett tag.

Oravais Sportklubb

  • Jonny Engström, ordförande
  • Heikki Pulkkinen, vice ordförande
  • Tobias Järnström, sekreterare
  • Mathias Nyfelt, kassör
  • Grundades 2023

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.