Det går att sammanfatta situationen inom Nordic Live Productions (NLP) med tre ord: bolaget är insolvent.

Österbottens tingsrätt behandlar NLP:s ansökan om företagssanering för tilllfället. En företagssanering är i praktiken en skuldsanering där man förenklat skär ner utgifterna och utarbetar en hållbar plan för att återbetala skulder.

I NLP:s fall är behovet av sanering både stort och akut.

Den Vasabaserade festivalarrangören har skulder på drygt 5,2 miljoner euro. Lägg till det faktum att förlusten i fjol var över 2,2 miljoner euro.

Den största enskilda skulden är till Hartwall på drygt 400 000 euro. Där handlar det om inköp. Den näst största skulden är till managementbolaget bakom Nightwish på 355 000 euro.

"Det är bara en tidsfråga innan skulderna går till utmätning."

Nordic Live Productions

i en vädjan om indrivningsförbud

Men det har inte alltid varit så här. Från 2018 fram till 2021 växte omsättningen från 1,2 till 1,9 miljoner euro.

Före 2022 har bolaget gått på vinst, om än inte stort. Vinsterna har varierat mellan 23 000 euro och 340 000 euro, vilket inte är särskilt mycket med tanke på omsättningen.

År 2022 var unikt i bolagets historia. Omsättningen skenade plötsligt i väg till 6,8 miljoner euro och av det gick det mesta ut. Och resultatet blev alltså en förlust på 2,3 miljoner euro.

År 2023 växte omsättningen ytterligare till 10,5 miljoner euro (fram till och med augusti) med ett plusresultat på 247 000 euro. Men det täcker förstås väldigt lite av föregående års negativa resultat.

I december talade Nightwish ut om att de ännu inte fått betalt för spelningen i Vasa i somras.

NLP lämnade in sin ansökan om företagssanering till Österbottens tingsrätt den 29 december. Den 4 januari skickade NLP in ett tillägg till ansökan genom sin jurist.

I tillägget anhåller NLP nu om indrivningsförbud, det vill säga att deras skulder inte kan utmätas under saneringens gång.

Orden är gravallvarliga:

"Företaget har redan laga kraft vunna skulddomslut mot sig för flera hundra tusen euro. Det är bara en tidsfråga innan de går till utmätning. Österbottens tingsrätt har också under behandling flera summariska ärenden som förmodligen går till utmätning. Utöver det har företaget denna vecka emottagit flera betalningsuppmaningar vars betalning skulle kunna leda till konkurs. Utan indrivningsförbud finns det inget som hindrar utmätning av företagets kontanta medel eller kassaflöde", skriver företaget i sin ansökan.

Det är oklart när rätten tar ställning till anhållan om indrivningsförbudet. Som ett led i saneringen har NLP:s ledning redan halverat sina egna arvoden.

5,2 miljoner

sammanlagda skulder

NLP grundades 2013 och ägs till 66 procent av Tommi Mäki. Företaget har tiotals bifirmor som i praktiken är festivaler och andra folkfester, däribland Polar Sound Festival, Kokkolan Viinijuhlat, Vasa Festival och Hangö Sommarfest.

Det här är läget nu: NLP har slut på pengar så företaget kan inte betala de dagliga räkningarna. Därför har företaget heller inte kunnat betala sina skulder när de förfallit. Bolaget står därför i skuld till sina kunder, underentreprenörer och finansiärer.

Orsaken till den enorma förlusten 2022 är att NLP då startade nya evenemang, men brände för mycket pengar på reklam och att köra in dem i allmänhetens medvetande.

I korthet förklarar NLP den uppkomna situationen med en plötsligt okontrollerad tillväxt, en restaurangsatsning i Vasa som överskred budgeten så det sjöng om det och med pandemin. Särskilt Hangö Sommarfest och Raseborg Festival utpekas som oväntat stora ekonomiska förluster 2022.

Trots företagssaneringen har bolaget redan gjort upp ekonomiska riktlinjer för de kommande åren.

I år siktar de på en omsättning på 11,4 miljoner och över 12 miljoner året därpå. Bolaget har sökt utomstående finansiärer för att få hjälp med att reda upp situationen men har ännu inte lyckats nå någon hållbar lösning.