Många är ganska skeptiska till att ta studielån och de är också osäkra på hur de ska gå till väga. Vi ställde några frågor om studielån till Emma Koivisto, finansieringsexpert på Vasa Andelsbank.

Är det svårt att ta studielån?

– Studielånet är enkelt att söka och allt sköts elektroniskt. Om FPA beviljar dig statsgaranti för studielån kan du själv välja bank. Mest behändigt är det ändå att söka via din egen bank. När du söker svarar du bara på några frågor, bland annat om dina studier.

– Om det är något problem med att fylla i låneansökan ska du kontakta din bank.

En del studerande har flera studielån med olika räntor. Hur ska man göra för att alla studielån ska ha samma ränta?

– Du ska vara uppmärksam när du söker. Har du redan beviljats studielån ska du ansöka om ett tillägg på ditt nuvarande studielån. Ansöker du om ett nytt studielån tar du alltså ett nytt lån. Det lånet kan till exempel ha en annan ränta än dina andra studielån. När du tar ett studielån lönar det sig att ta det lugnt och läsa anvisningarna noga.

Vad ska man tänka på när man tar studielån?

– Du behöver inte vara rädd för att ta studielån. Det är framtaget för att du ska ha möjlighet att fokusera på dina studier och inte behöva arbeta vid sidan av studierna. Men lånet ska ju givetvis betalas tillbaka.

Är det ett förmånligt lån?

– Eftersom FPA betalar tillbaka 40 procent av lånet som överskrider 2 500 euro upp till en viss gräns om du blir färdig inom utsatt tid, är det definitivt det förmånligaste lånet du kan ta.

– För några år sedan var det helt klart det förmånligaste lånet du kunde ta eftersom referensräntan var på minus och du betalade endast bankens marginal. Nu är det andra tider och referensräntan är inte längre på minus.

När börjar man betala tillbaka studielånet?

– Återbetalningen inleds ett par år efter att du fått ditt sista studiestöd.

Hur lång avbetalningsperiod kan man ha?

– Statsgarantin är giltig i högst trettio år från att du tar det första studielånet. Men du kan betala tillbaka hela lånet på en gång.

Finns det andra fördelar med studielån?

– En av de största fördelarna är att du kan använda pengarna till det du själv vill och till det som passar bäst i just din situation. Det är ett flexibelt lån.

Artikeln har publicerats i Studiestödet. Studiestödet är en tidning som delas ut till studenter i Vasa och som ges ut av HSS Media.