I början av januari lanserade Vasabladet och Österbottens Tidning frågespalten och podden Handen på hjärtat där ni läsare och lyssnare kan ställa frågor om bland annat sex, relationer och existentiella frågor. Om ett par veckor firar vi alla hjärtans dag.

"Vår familj har satsat på goda relationer. Vi tar tid med varandra, kommunicerar mycket och reder upp gräl. Ingen får vara tyst och sura utan att säga orsaken."

Kvinna, 26–39 år

Nu vill vi veta hur du tänker och känner om de viktigaste relationerna i ditt liv: Vad har du för kärleks- och sexrelationer? Är en parrelation alls viktig för dig?

Upplever du ditt liv som meningsfullt och vad bidrar i så fall till det? Vad är det bästa en partner har gjort för dig? Vad skulle du förändra i er relation om du fick chansen?

Du hittar frågorna här. Du kan vara anonym.

"De finns så många som har dåliga relationer till sin partner eller syskon. Gör bara som den kristna tron lär och du ska se att alla relationer kommer bli super så långt det är upp till dig."

Man, 26–39 år

Kring 500 personer har redan besvarat enkäten. Hittills har svaren bekräftar att det finns många sätt att se på och styra upp våra relationer, inte minst i fråga om eventuella parförhållanden.

Bland de som svarat finns bland annat singlar, sambor, särbor, personer som lever i ett registrerat partnerskap eller äktenskap. Det finns personer som är på väg att flytta ihop med sin partner och de som separerat.

"Tyvärr tror jag många har samma problem som mig: att det är lättare att vara singel än i ett förhållande."

Kvinna, 26–39 år

Våra närmaste relationer spelar en stor roll för hur vi ser på oss själva och hur vi mår. Vi vill veta vilka saker som är viktiga för dig.

Enkäten är avslutad och tar inte emot fler svar.

"Jag önskar att umgänge mellan generationer skulle värderas högre än det görs i dagens läge."

Kvinna, 40–59 år