Sedan den 15 januari har Maxmo bibliotek meröppet. Det betyder att biblioteket är tillgängligt för kunder också på de tider då ingen personal är på plats, från klockan 7 på morgonen till 21 på kvällen alla dagar i veckan.

– Vi har fått väldigt bra öppettider nu, säger biblioteksfunktionären Annika Friman.

Hennes arbetstider kommer inte att förändras, hon är på plats precis som vanligt alla vardagar utom torsdag.

Annika Friman säger att de ökade öppettiderna har fått ett positivt mottagande bland Maxmoborna.

– Under de första sju dagarna hade femtio personer registrerat sig för meröppet, och folk har redan varit inne och lånat själva och hämtat sina reserverade böcker.

Intresset för meröppet har varit speciellt stort bland barnfamiljer, som nu kan gå till biblioteket även på helgerna, men även bland till exempel skiftarbetare. Också många äldre har varit nyfikna, berättar Annika Friman. Hon har också en förhoppning om att man ska kunna locka låntagare från andra delar av kommunen och sommargäster.

Annika Friman berättade hur meröppet fungerar när Folkhälsans Seniorcafé besökte Maxmo bibliotek den 24 januari.

Enkelt system

För att registrera sig som meröppetkund måste man själv komma till Maxmo bibliotek och skriva under ett avtal.

– Då kan vi samtidigt visa hur det går till och förklara vad kunden har för ansvar och skyldigheter.

Efter det kommer man in i biblioteket under meröppet med sitt lånekort och en fyrsiffrig pinkod och kan börja låna böcker eller läsa tidningar. För den som vill låna böcker finns en bokautomat som fungerar på tre språk.

– På skärmen finns anvisningar om hur man lånar. Det är bara att skanna koden på böckerna och när man är klar kan man skriva ut ett kvitto. Systemet är så pass enkelt att alla kan lära sig, säger Annika Friman.

Den som vill lämna tillbaka böcker kan lägga dem i luckan på utsidan eller i en låda under automaten.

Annika Friman demonstrerar bokautomaten i Maxmo bibliotek. – Systemet är så enkelt att alla kan lära sig, säger hon.

Välkommen satsning

Maxmo bibliotek är först ut med meröppet i kommunen och har beviljats pengar från såväl kommunen som regionförvaltningsverket. Förberedelserna har pågått sedan 2022.

Förutom att man har installerat elektroniskt lås på dörren, utlåningsautomat och övervakningskameror, har biblioteket fått en nödutgång och blivit mera tillgängligt för till exempel rullstolsburna.

– Man ska kunna känna sig trygg då man besöker biblioteket.

Maj-Len Stagnäs, Marianne Backlund, Birgit Holm, Marita Sundqvist och Karin Pasanen välkomnar satsningen på meröppet bibliotek i Maxmo.

Karin Pasanen, Kerstin Karlsson, Maj-Len Stagnäs, Marianne Backlund, Birgit Holm och Marita Sundqvist var med när Folkhälsans Seniorcafé fick höra om meröppet. De är eniga om att det är en välkommen satsning.

– Det är jättefint att vi får något nytt till den här delen av kommunen. Och det verkar nog som en bra möjlighet att man kan komma in när man vill, till exempel på lördagar och söndagar, säger de.

"Bra för dem som jobbar"

Karin Pasanen föredrar ändå att besöka biblioteket när det är bemannat.

– Det är ju roligare om det finns personal på plats. Vi har en så bra bibliotekarie här, säger hon.

– Som pensionär har man förstås enklare att anpassa sig till öppettiderna, men för de som jobbar är det ju bra att de kan komma in till exempel kvällstid, eftersom det annars bara varit öppet en kväll i veckan.

Kommer ni själva att prova på det här?

– Kanske jag börjar låna mera här nu. Det var därför jag kom hit i dag för att höra mera om hur det funkar och registrera mig, säger Birgit Holm.

Meröppet bibliotek – så funkar det

  • Maxmo bibliotek har meröppet varje dag mellan klockan 7 och 21.
  • För att kunna komma in i biblioteket på de tider då personalen inte är på plats måste man först registrera sig och skriva under ett avtal. Det gör man på plats i biblioteket. Då får man också en fyrsiffrig pinkod om man inte har en redan.
  • Alla som fyllt 15 år kan registrera sig som meröppetkunder. Den som är under 15 år kan komma in och låna tillsammans med en registrerad vårdnadshavare.
  • Då man registrerat sig kan man besöka biblioteket under meröppettiderna. Med lånekortet och pinkoden kan man både öppna ytterdörren och låna böcker i bokautomaten.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.