För de sportlovslediga som tillbringar lovet på hemmaplan har VBL sammanställt 20 olika tips på aktiviteter och evenemang.

Typiska sportlovsaktiviteter

1. Slalombackar – Är du sugen på att åka slalom men inte på att sitta i bil flera timmar? Här finns slalombackarna i eller nära Österbotten.

2. SkidspårDet finns många skidspår i regionen och väderläget lovar plusgrader och solglimtar under lovveckan.

3. Alpackapromenad – Södra Vallgrund är hem till 360 invånare men här bor också ett gäng alpackor. Under sportlovsveckan kan du gå en skogspromenad i sällskap av dem med start från Aava Kertun Kotitila.

4. Vinterbada – Om det är hälsosamt eller inte att vinterbada är omtvistat, men möjligheten att prova på finns i de flesta av Österbottens kommuner.

5. Lär dig dyka – För den som föredrar varmare vatten kan man testa på att dyka med dykapparater i Vasa simhall nu på lördag. Här finns erfarna dykinstruktörer på plats och ett nytt pass startar varje jämn timme från klockan 11 till 14.

Pingvinbastun i Vasa är ett av många ställen att vinterbada på i Österbotten.

6. Skrinna – Det finns närmare 120 skridskobanor runt om i Österbotten. Här är en sammanställning av skridskobanorna i Vasaregionen.

7. Pulka – Vid Österhankmo simstrand ordnas pulkadag söndagen 3 mars. Har man glömt matsäck finns här grillad korv och varm kakao till försäljning hälsar Österhankmo UF.

8. Scootersafari – Äger man ingen egen skoter finns det till hyres vid Björköby den andra mars. En guidad rundtur ordnas i Björköby skärgård ut till Kaartos villa och tillbaka via Saltkaret.

9. Vinterdag vid Svedjehamn – Här finns husdjur att klappa, snöskor att låna och KvarkenEscape har planerat ett helt nytt vinteräventyr.

Den 2.3 blir det skotersafari i Björköby.

För den kulturintresserade

Är du mer av en innekatt finns det mängder av program, oavsett om det är på ett museum eller hemma i soffan.

10. Stundars har öppet hela sportlovsveckan. Här finns självgående vinteraktiviteter för familjens yngsta med slängkälke, pulkaåkning och lek.

Teater, revy och konstutställningar

11. På fredag är det fritt inträde till stadens alla museer. Besök Tikanojas konsthem, Kuntsis museum eller Österbottens museum som alla ordnar sportlovsprogram.

12. För de allra yngsta ordnas sagostund på barnavdelningen vid huvudbiblioteket på onsdag.

Barn och föräldrar välkomnas på sagostund på barnavdelningen vid huvudbiblioteket. Sagostunden hålls varannan onsdag i udda veckor resten av våren.

13. Hade man inte möjlighet att se humorföreställningen Alfred Backa for president finns nu tre chanser till. Det blir extra föreställningar i Vasa och Jakobstad, och Närpes under sportlovsveckan.

14. Det blir revy i både Böle och Oravais. Ungdomsföreningarna i Oravais har satt ihop pjäsen "Slit och släng" och Böle ungdomsförening har premiär för revyn "Cha cha chans ti skratt".

15. Du kan också besöka Ritz under lördagen. Här utlovas scenkonst av Bothnia Burlesque och burlesklegenden the one and only Bettie Blackheart.

För den hemmastadda

16. Föredrar du att slappna av hemma under lovet kan du ansluta dig till en utbildning i datorspelet Minecraft. Under hela sportlovsveckan arrangerar Kultur- och fritidsavdelningen i Vörå utbildningen som hålls helt och hållet online.

17. På bioduken har filmen "Håkan Bråkan 2" premiär fredagen den första mars.

18. Andra filmer som fortsätter visas på bio under sportlovsveckan är bland annat den finlandssvenska dramafilmen "Stormskärs Maja" och filmen om den ikoniska artisten "Bob Marley: One Love".

För idrottsintresserade

19. Nu i helgen kör junior-FM i friidrott igång. Tävlingarna hålls i Botniahallen för åldersklasserna 17, 19 och 22 år. Följ tävlingarna direkt på plats eller via våra hemsidor.

Marthaförbundet och Ungmartha har sammanställt en veckomeny och inköpslista för sportlovsfirare som saknar inspiration till veckans matlagning.

VBL:s sista tips inför sportlovsveckan riktar sig till den som saknar inspiration till matlagningen i veckan.

20. Veckomeny för hela sportlovet Marthaförbundet och Ungmartha har sammanställt recepttips och inköpslista för en hel veckas mat. Följ hela veckoschemat eller inspireras utav någon av rätterna.

Ta en titt på vad som händer i din kommun under sportlovsveckan: