Unga män blir allt mer konservativa och unga kvinnor mer liberala. Den utvecklingen syns också i Svenskfinland. Det visar en färsk analys från Åbo Akademi.

På begäran av Svenska Yle har ÅA:s doktorand Jonas Schauman gått igenom enkätsvar från 18–27-åriga finlandssvenskar. Schauman forskar i ungas väljarbeteende och är inriktad på generation Z, alltså den yngsta gruppen som får rösta.

Då VBL/ÖT ringer upp Schauman säger han att resultaten tyder på att man i Svenskfinland ser samma utveckling som kunnat påvisas i andra länder.

– Unga män är betydligt mer konservativa i vissa frågor än kvinnor. Det gäller till exempel frågor som berör invandring. Vi ser också att skillnaderna mellan könen är större bland de yngre jämfört med äldre generationer, säger Schauman.

Att man upplever att mannens position i samhället hotas kan vara en förklaring till att män tilltalas av konservativa åsikter som talar för en mer traditionell samhällsordning.

Jonas Schauman, doktorand vid Åbo Akademi

Nästan dubbelt fler unga finlandssvenska män än kvinnor säger att de inte vill se en ökad invandring till Finland.

Var fjärde ung finlandssvensk man tycker också att rätten till fri abort borde begränsas. Endast sju procent av kvinnorna är av samma åsikt.

Jämställdhet upplevs hotande

Svaren har samlats in inom ramen för medborgarpanelen Barometern 2022–2023, en webbpanel som upprätthålls vid Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi.

Jonas Schauman lyfter ändå att det inte är fråga om något entydigt mönster. I flera frågor tycker de unga männen och kvinnorna väldigt lika. Till exempel vill en klar majoritet av både män och kvinnor stärka sexuella minoriteters rättigheter. En majoritet inom båda grupperna vill också stärka miljöskyddet.

Då det gäller tänkbara förklaringar till att unga män är mer konservativa betonar Jonas Schauman att det behövs mer data för att man ska kunna dra långtgående slutsatser. Men baserat på tidigare forskning finns vissa teorier.

– Forskningen tyder på att unga män är mer oroliga för sina framtidsutsikter. En större forskning vid Göteborgs universitet som kom ut 2022 visade att unga män upplever samhällets ökande jämställdhet som hotande.

– Att man upplever att mannens position i samhället hotas kan vara en förklaring till att män tilltalas av konservativa åsikter som talar för en mer traditionell samhällsordning, säger Schauman.

I en demokrati är olika åsikter välkomna. Men om polariseringen ökar så att det inte går att hålla en saklig debatt, då har vi ett problem.

Jonas Schauman

Schauman tror också att sociala medier spelar en viktig roll.

– Det här är bara spekulationer från min sida, men man har en längre tid talat om hur unga män och kvinnor befinner sig i olika bubblor på sociala medier. Unga män lyssnar på personer som Andrew Tate (kontroversiell influerare, red.anm.) medan unga kvinnor lyssnar till andra typer av värderingar. Det här kan öka polariseringen mellan könen.

För att man ska kunna dra slutsatser om vad detta betyder behövs enligt Schauman mer forskning.

– En viss grad av polarisering är inte något att oroa sig för. I en demokrati är olika åsikter välkomna. Om polariseringen ökar så att det inte går att hålla en saklig debatt och det inte går att samarbeta, då har vi ett problem, säger Schauman.

Väcker åsiktsklyftan mellan unga tankar hos dig? Vad tror du kan förklara att unga män och kvinnor tycker så olika? Definierar du dig själv som liberal eller konservativ? VBL/ÖT vill gärna veta hur just du tänker.

Svara på vår enkät. Du kan vara anonym.

Du hittar frågorna här.

Enkäten är stängd och tar inte emot fler svar.