Nicole Kolehmainen har varit ungdomsledare för Vörå kommun i ett år. Hon studerar också kulturproduktion och kommer att ta examen i sommar. Under hennes tid har fritidsaktiviteterna i Vörå förbättrats och utvecklats, med olika aktiviteter för barn och unga.

– Vi har testat oss fram med olika saker. Arbetet har bland annat gjorts tillsammans med Lina Nysten, ungdomsarbetare på Tegengrenskolan, och Finlandsmodellen.

Det har ordnats läger under höst- och sportlovet. Det ordnades också en bussresa till Megazone i Vasa. Påskresan ställdes in på grund av för få anmälda. Det svåraste har varit att få tillräckligt med deltagare till vissa aktiviteter.

– Det kan bero på att det är dålig tajming för när resorna ordnas. Det kan vara fel tidpunkt i och med att det är lov och familjen åker på semester eller så vill barnet bara ta det lugnt. Men vi fortsätter försöka.

Roligt i skidbacken. På bilden är Iina Häggman, Nicole Kolehmainen och Ella Saarela.

Under året har killgruppen och tjejgruppen startat. I killgruppen träffas killar i årskurs 5 och 6.

Tjejgruppen består av tjejer i årskurs 7 till 9. Grupperna ordnas tillsammans med Finlandsmodellen och Vörånejden 4h.

– Vi gör det som de unga vill ha. I och med samarbetet är mycket möjligt och man kan hitta på mycket roligt med små medel också.

Tjejgruppen har bland annat haft en terapihund på besök, gjort manikyr, lärt sig om sminkning och haft filmmiddag med smoothies. Killgruppen har grillat, haft spelkväll och varit till bilmuseet.

– De är intresserade av bilar och skruvning så vi hoppas hitta någon ledare som kan dra en skruvningskurs.

För en månad sedan började grupperna samarbeta med föreningen Kalyna. Nu hålls aktiviteterna i deras lokal. Det är ett bra utrymme med flera rum som passar för både matlagning, pyssel och teater.

– Det fanns en önskan att göra en integreringstillfälle för ukrainska och österbottniska barn. Vi kom fram till att det är en bra idé med Barry Hassan på 4h. Alla är välkomna oavsett ursprung. Så nu har vi ukrainska barn med, och barn från Oravais, Maxmo och Vörå.

Killgruppen hade secret santa och pepparkaksbakning i vintras.

Nicole Kolehmainens tjänst är en del av Vörås strävan att bli en barnvänlig kommun, där lyssnande på ungdomarnas behov är centralt.

Temadagen "Påverka!" ägde rum i mars på Tegengrenskolan. Sjundeklassare deltog i olika verkstäder och ett digitalt delaktighetsspel för att samla in åsikter om Österbottens framtid med fokus på Agenda 2030-målen.

Eleverna gav bland annat önskemål om hur Vörå kan bli en tryggare kommun och olika fritidsaktiviteter, såsom en vandringsgrupp.

– Jag försöker få ihop en vandringsgrupp nu och har lagt upp affischer med QR-koder som för en direkt till en Whatsappgrupp. I den ser vi sedan varifrån alla deltagare är, var de vill vandra och när de har passligt. Planen är att vara flexibel för att passa deltagarna så att ingen tänker att man inte kan vara med.

Tjejgruppen hade besök av terapihunden Rosie.

I projektet "Action" är tanken att ge ungdomar möjlighet att utforska och delta inom scenkonst, oavsett om det är dans, teater, musik eller någon annan form av sceniskt uttryck. Det hålls en intensivkurs 25 och 26 maj på Kimo uf där man får tips på hur man kan uttrycka sig själv på scenen och få bättre scennärvaro. Själva konserten är tisdag 2 juli i och med Vörådagarna.

– Jag hoppas många dyker upp då, att barnfamiljer kommer ut och tittar och uppmuntrar sina barn.

Initiativet är ett samarbete mellan projektet Action, Vörå fritidskansli och SKAPA-projektet i Korsholm och Vörå.

Intensivkursen inför Action är öppen för alla. Du kan anmäla dig senast 15 maj. Info om allt som erbjuds barn och unga finns på kommunens sociala media. Man kan till exempel följa ungdomsledaren på Snapchat; ungdomsledare23.

I höstas hölls en "Back to school" -fest och i vår blir det en fest efter skolavslutningen med fokus på att erbjuda en trygg och rolig miljö utan alkohol. Inför vårens fest har ungdomarna fått bestämma aktiviteterna genom en enkät.

– Det har varit uppskattat av barnen och var en fin fest i fjol. De får lägga till önskemål på var festen hålls och vad spellistan ska innehålla för låtar.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.