Johannes, Tomas och Jonny bad lyssnare och vänner om semestertips. Det var många som hörde av sig så de beslöt sig för att dela upp semestertipsen i två avsnitt. De första tipsen och poddavsnittet hittar du här. En del av resetipsen hittar ni i artikeln.

De frågade också efter historier från resor som gått snett på ett eller eller sätt. Några av berättelserna hittar ni längre ner i artikeln.

"Vill man resa med barn i skolåldern så skulle jag varmt rekommendera semestrande i hemlandet."

Hannah Norrena

Lyssnarnas tips

"Vi har i omgångar rest med husbil med tre barn mellan fyra månader och elva år och det har varit ljuvligt! En längre tur runt i Norden, med besök i Danmark, Norge och Astrid Lindgrens värld i Sverige. En annan gång till östra Finland. Då besökte vi bland annat Koli, Villmanstrand och St Michel.

Enkelt att alltid ha allt med sig och kunna övernatta i princip var som helst och barnen tycker det är supermysigt. Kalajoki camping var fantastisk den gången vi körde upp till Uleåborg som längst, med sin underbara strand. Men de bästa upplevelserna har också varit små oansenliga campingar som Multaranta utanför Brahestad där vi nödövernattade en gång, och nåt litet ställe i Sverige där vi var de enda och skogen omslöt oss och alla var på mysigt humör."

Sofie Stara

"Men de bästa upplevelserna har också varit små oansenliga campingar"

Sofie Stara

"Vill man resa med barn i skolåldern så skulle jag varmt rekommendera semestrande i hemlandet. Efter pandemin har vi endast gjort helgavstickare till Tammerfors, Åbo och Helsingfors. Ett relativt billigt sätt att få avbrott i vardagen och man kan kombinera det med hockeymatch, konsert eller umgänge med annan familj."

Hannah Norrena

"Vi har nog rest överallt. Varit på fjällvandring, kört genom Europa och bott i tält, åkt båt, flugit, cyklat på Gotland osv. Allt funkar om man orkar kråta. Ibland hamnar man i storm på fjället eller i nån bilkö på Autobahn men det löser sej alltid. Familjen och barnen får en massa erfarenheter och minnen."

Ida Kronholm

"Allt funkar om man orkar kråta."

Ida Kronholm


"Rekommenderar Saaremaa i Estland. Vi hyrde en förmånlig lägenhet i Kuressaare och det fanns lekparker, fina stränder, slott med lejongrop och inmurad inkvisitor, galet god mat, vacker natur, typ allt man kunde begära. Gick relativt smidigt att ta båten till Tallinn och sedan bil och färja vidare. Har också besökt Hapsal i samma syfte, dit kommer man med buss från Tallinn på bara lite över en timme."

Eva Frantz

"Rekommenderar Saaremaa i Estland."

Eva Frantz


"Mina ungar har varit mest förtjusta i mindre städer där allt viktigt varit inom promenadavstånd och där det varit lätt att bli bekant med området, Galway och Venedig är bra exempel."

Jessica Morney

"Mina ungar har varit mest förtjusta i mindre städer där allt viktigt varit inom promenadavstånd."

Jessica Morney

Resor som inte gick som planerat

"Vår legofantast skulle fylla 5 eller 6. Vi tyckte att det var en bra idé att överraska honom, så några dagar innan hans födelsedag väckte vi honom och lillasystern med orden; "Nu åker vi till Legoland!".
Vår son fick en chock. Det blev inte jubel. Det blev tårar.

Ett par timmar senare satt vi ändå på flygplatsen. Nu hade spänningen lagt sig och han såg fram emot resan.

Allt var sedan toppen, förutom att det som lillasyster trodde var ett prinsesståg var en berg-och-dal-bana. Hon hade mardrömmar i två nätter.

Summa summarum: Överraska inte! I alla fall inte så att du berättar om resan samma dag som det bär i väg. Det är kul för dig som går och suger på karamellen i ett halvår, men inte lika kul för mottagaren."

"Några dagar innan hans födelsedag väckte vi honom och lillasystern med orden; "Nu åker vi till Legoland!". Vår son fick en chock. Det blev inte jubel. Det blev tårar."

"Tyckte det va ganska epic att resa till en liten by i Grekland med stora höjdskillnader och endast kullerstenar med ett 10 månader gammalt barn och resekärra med små hjul."

Kent Ketomäki

Fler tips och mindre lyckade resor kan ni höra här: