|

Den finska terroristen

Vi borde kalla asylboendebrännarna vid deras riktiga namn: terrorister.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Raketer som skjuts mot bussar. Rökgranater kastas mot en flyktingsluss. Brandbomber mot flyktingförläggningar för barn. Nerbrända tilltänkta asylboenden och försök till anlagda bränder i byggnader där människor redan bor. Mitt i natten t­vingas män, kvinnor och barn att evakueras från rökbildningen i deras hem. De som tänt elden misstänks för sabotage. Ibland kallar vi dem för extremister, eller rasister. Samtidigt talar man ­både kring köksbord och i ­offentligheten om risken för terrorism. Risken för att det finns terrorister bland flyktingarna. ­Risken för attentat ökar när människor kommer till Finland för att söka asyl. Rädslan är förståelig. Men vem är det som ligger bakom attentaten? Och vilka är det som blir utsatta? ”... person som i politiskt syfte använder sig av våldshandlingar” Det är den Svenska Akademins ordlistans (SAOL) definition av terrorist. ”systematiska (hot om) våldshandlingar använda i politiskt syfte för att sprida skräck och därvid uppnå vissa mål.” Det är SAOL:s definition av terrorism. Vad är syftet när man tänder eld på en flyktingförläggning? Vill man protestera mot asylsökandes närvaro? Är handlingen politisk? Det är svårt att se någon annan tanke bakom attackerna. Asylsökande är igen offer för vad många flydde från: terrorism. Och vi borde alla kalla asylboendebrännarna vid deras riktiga namn: terrorister.

Kommentarer
|

Amanda var 14 när hon sålde sex för första gången – "Jag önskar att folk hade reagerat på vad jag höll på med"

Nyhetsbild
Amanda Bergström sålde sex för första gången när hon var fjorton år gammal. Metoo blev ett personligt uppvaknande för henne och fick henne att inse att hon utsatts för övergrepp. Foto: Heidi Hakala/SPT
Många ville köpa sexuella tjänster av Amanda Bergström innan hon ens fyllt 18 år. Metoo-kampanjen blev ett uppvaknande för Bergström som talar på den nordiska metoo-konferensen i Reykjavik som inleds på tisdag.

Mest läst senaste veckan