|

Demonstativt lugnt på säkerhetskonferensen

Ukrainas president Petro Poroshenko och president Sauli Niinistö träffades på säkerhetskonferensen. Zoom
Foto: Lehtikuva

Ukrainas president Petro Poroshenko och president Sauli Niinistö träffades på säkerhetskonferensen.

Det spända säkerhetsläget mellan Ryssland och väst behandlades i demonstrativt moderata toner under säkerhetskonferensen i München på lördagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev och utrikesminister Sergej Lavrov framträdde kompromissvänligt, speciellt då man jämför med Lavrovs tal i fjol då han riktade hård kritik mot västländerna. Medvedev ställde sig frågande till västuppskattningar om att Ryssland utgör ett säkerhetshot. Han varnade för att väst och Ryssland är på väg att glida in i ett nytt kallt krig. – Ibland undrar jag om det är år 2016 eller 1962, sade Medvedev. Statschefer och andra beslutsfattare från hela världen samlas varje år i München för att diskutera säkerhetsfrågor. Utöver de offentliga diskussionerna hålls även en rad bilaterala möten och diskussioner i kulisserna. Från kallt till hett krig Litauens president Dalia Grybauskaite förundrade sig över Medvedevs uttalande om ett nytt kallt krig. Hon anser att det inte längre är fråga om ett kallt utan ett hett krig då man tar Ukraina i beaktande. Ukrainas president Petro Porosjenko uttalade sig även hätskt. Han vädjade till det internationella samfundet att inte glömma vad som pågår i Ukraina. Porosjenko sade att ryska styrkor fortfarande befinner sig i Ukraina och att Krim är ockuperat. – Den enda orsaken till konflikten är att Rysslands styrkor befinner sig i Ukraina, sade Porosjenko. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist underströk att Europa inte kan acceptera den ryska närvaron i östra Ukraina och på Krim. – Ockupationen av Krim kan inte bli permanent, sade Hultqvist. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uttryckte sig mer moderat. Han sade att Nato svarar på det nya säkerhetsläget genom att stärka sitt försvar och sträva efter ökad dialog med Ryssland. – Vi vill sända en stark signal, inte för att uppvigla till krig utan för att förhindra krig, sade Stoltenberg. "Ryssland på plats vid problem" President Sauli Niinistö hoppas att det finns förståelse för att det inte längre finns plats för nya bakslag i relationerna mellan Ryssland och västländerna. Ryssland och väst borde gå vidare enligt den minsta gemensamma nämnaren. Niinistö framförde även den tanken till konferenspubliken. – Om man ens lyckas komma överens om vilka frågor man inte lyckas kommer överens om. Redan det skulle vara ett steg framåt, sade Niinistö till finländska journalister. Niinistö sade att man måste ställa frågan om man längre har råd till bakslag som de under 2014 och 2015. – Då man ser på kartan från Syrien till Nordpolen så verkar Ryssland alltid vara på plats. Och verkar alltid vara på plats då något större problem har uppstått, sade Niinistö.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

USA köper upp hela lagret av coronaläkemedel – "Finns inget kvar för Europa"

En medicinflaska innehållande läkemedlet remdesivir kontrolleras vid en anläggning för läkemedelstillverkning i USA. Arkivbild.
Foto: Gilead Sciences/AP/TT

En medicinflaska innehållande läkemedlet remdesivir kontrolleras vid en anläggning för läkemedelstillverkning i USA. Arkivbild.

USA har gjort stora inköp av det antivirala läkemedlet remdesivir, som visats ha effekt i behandlingen av covid-19, rapporterar The Guardian.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan