Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Konjunktursignalerna för de senaste månaderna har kommit in positivt och ekonomin accelererar månad för månad. Detta talar för att bolagens rapporter för sista kvartalet år 2016 kan bli bra. Framför allt kan vinstmarginalerna överraska positivt medan försäljningstillväxten troligen ännu uteblir. De höga förväntningarna är dock redan inprisade i dagens aktiekurser, då aktiemarknaderna stigit till nya höjder med de amerikanska börserna i spetsen.

USA ligger också främst i konjunktur- och räntecykeln och under år 2017 väntas 3-4 räntehöjningar, vilket kan skapa turbulens. Det att räntor stiger från extremt nedpressade nivåer bör ändå ses som ett friskhetstecken för ekonomin.

Vi vill se en vinstdriven börs snarare än en marknad styrd av centralbankspolitik. Efter stark kursutveckling under slutet av år 2016 så är börsvärderingen hög. Nyckeln till en hållbar börsuppgång är stigande vinstprognoser snarare än fortsatt högre värderingar. I nuläget är speciellt Helsingforsbörsen dyr och det vill till att vinster lyfter. Det är dock mera acceptabelt att värderingen är högre under perioder av stigande vinster.

Även hos oss har vi fått signaler om stigande vinster nu när rapportsäsongen kommit igång. Såväl Nordea som Elisa överraskade positivt, var på vår lokala Wärtsilä fortsatte på samma linje med att först rapportera om en rekordorder och sedan presentera en bra rapport. Vi hoppas att den goda rapporttrenden håller i sig och att de goda konjunktursignalerna också observeras i de prognoser som bolagen presenterar för år 2017.

För närvarande är det flera faktorer som signalerar för optimism, men det är skäl att påpeka att sentimentet ofta anses som en omvänd indikator. Detta betyder att fallhöjden på aktiemarknaden då är som högst och att girigheten styr besluten.