Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. En blick i backspegeln visar att sommaren blev svajig på placeringsmarknaden men en större nedgång uteblev. Det trots både ekonomisk och politiskt turbulens. Terrorism i Europa, Nord-Korea, Trumps dalande popularitet och omsättningen på tjänstemän. Risk för att de ekonomiska stimulansåtgärderna i Europa och USA minskar snabbare än väntat. Intresset för de kommande förbundsdagsvalen i Tysklands ökar men nu har Merkel starkt stöd, positivt för Europa. Finns med andra ord som vanligt många rörliga delar som kan överraska. Helt normalt egentligen.

Trots det kan vi konstatera att det ser ut som vi globalt har fast mark under fötterna med ekonomisk tillväxt. I Finland ligger BNP tillväxt förväntningarna för i år på 2,3 procent, på Euroområdet och i USA ligger de på 2 procent. Kina växer bra förväntat 6,7 procent, Indien likaså förväntat 7,3 procent. Vårt östra grannland har också fått upp farten och förväntas växa 1,4 % i år. Det här stöder de positiva förväntningarna på företagens resultat framöver. Omsättningen borde öka, kostnadsbilden har man sett över under de senaste åren så potential för resultatförbättring finns.

Under sommaren har USD försvagats och det syns för oss om vi har placeringar i Amerika. Trots att aktieindexen stigit har värdeökningen ätits upp av valutans försvagning. Dollarn förväntas återhämta sig och då korrigerar sig läget.

I nuläget ser Europeiska placeringar i aktier och aktiefonder intressanta ut. Speciellt exportinriktade cykliska bolag och mindre bolag som verkar inom Europa. Den finländska börsen är relativt högt värderad men det går att hitta intressanta aktier. Snart börjar blickarna vändas mot nästa års dividender och då kan det vara en bra målgrupp att följa med. Röda dagar – köpläge? Några intressanta bolag att hålla ett öga på är bland andra Nordea, Tokmanni, Telia, Atria och Kemira.

Glöm inte bort vårt västra grannland, kronan är lågt värderad. Återhämtar sig kronan så får man en liten puff uppåt. Samtidigt rullar Sveriges ekonomi på riktigt bra och företagen gör resultat. Delta kan man genom direkta aktier eller med större spridning av risken genom en fond som placerar i Norden.

Jag ser fram emot hösten, den kan bli intressant!