En brand bröt ut på övre våningen i ett trähus i Rejpelt i Vörå på fredag kväll. En äldre man bor ensam i huset och hade ringt nödnumret när han märkte att det brann.

Ville Isomöttönen, brandmästare vid Österbottens räddningsverk, berättar att en bybo hade sett att det kom rök ur skorstenen på huset. Rökens utveckling såg inte normal ut och därför bestämde bybon att inspektera det närmare. Den äldre mannen hade stått inne i huset och meddelade att han ringt nödnumret.

Båda personerna avlägsnade sig från byggnaden för att invänta räddningsverket. Till platsen kom enheter från fyra olika brandstationer.

- Det verkar som att branden började på övre våningen. Det brann kraftigt och den var fylld av rök när vi kom dit. Det verkar som att eldens spridning stoppades av att dörrarna var stängda, säger Möttönen.

Räddningsverket lyckades släcka branden snabbt. Den övre våningen är nu obeboelig och nedre våningen har fått vatten-, sot- och rökskador.

- Mannen kommer inte att kunna bo där i natt, säger Möttönen.

Orsaken till varför branden bröt ut är ännu okänd. Inga personskador uppstod.

- Men mannen befann sig i chock efteråt. Det var bra att han själv ringde så att vi fick den rätta informationen från början.