Vasabladet skrev förra veckan om den svåra kennelhostan som drabbat hundarna i Vasatrakten. Nu går Vasa stad ut med en varning om sjukdomen. Kennelhostan sprids lätt då hundarna nosar på varandra, till och med via ägarens händer eller lånade tillbehör. Därför rekommenderar staden att hundägarna undviker att ta sina hundar till hundparker.

– Kennelhosta är en luftvägsinflammation hos hundar, vilken i allmänhet förorsakas av luftvägsvirus och bakterie tillsammans, eller av enbart bakterie. Speciellt hundar med hjärtfel och kort nos hör till riskgruppen på grund av trånga luftvägar och eventuell annan försvagande sjukdom. Också gamla hundar och hundar i dåligt skick samt valpar som är under en månad gamla är mer mottagliga för sjukdomen, säger Vasa stads veterinär Tiina Anttila.

Inkubationstiden är i genomsnitt 4–7 dagar. En hund som blivit smittad ska vila ordentligt, utan onödiga ansträngningar. I regel tillfrisknar hunden från kennelhosta inom 10–14 dygn utan antibiotikabehandling. Allvarligt sjuka hundar och hundar som fått en bakterieinflammation behandlas med en antibiotikakur.

Det lönar sig att vaccinera din hund varje år mot kennelhosta. Vaccinering är viktigt, om du brukar utöva någon aktivitet med din hund, rastar hunden regelbundet i hundparker eller rör dig på olika hundevenemang.

Vaccinering ger inte alltid ett fullständigt skydd, men en vaccinerad hund insjuknar mycket lindrigare i kennelhosta än en hund som inte är vaccinerad.

- Om hunden redan har symptom på kennelhosta kan den inte vaccineras, säger Anttila.