Under motsvarande period år i fjol grundades 114 nya företag via Startia.

- Fortsätter det i den takten resten av året, kommer 2017 att vara ett rekordår för antal företag som grundats med hjälp av Startia, säger Startias direktör Tommi Virkama.

De företag som har grundats via Startia är även livskraftiga, eftersom 80 procent av dem fortfarande är verksamma efter fem år. Andelen är större än medeltalet i landet, där bara hälften av företagen är verksamma tre år efter grundandet.

- Kunder som vid startskedet utnyttjar Startias experter, får tydligt bättre förutsättningar att bli företagare. Från oss får man råd helt konfidentiellt och kostnadsfritt, säger Virkama.

Trenden har länge varit densamma. Det grundas mer nya företag i Vasaregionen än tidigare. Fram till slutet av september i år hade det grundats totalt 472 nya företag. Under samma period i fjol grundades 386 nya företag.

En stor del av kundkretsen bland alla 30 nyföretagscentrum i Finland, det vill säga ungefär hälften, är under 36 år gamla. Andelen kunder över 60 år av alla nyföretagare är liten, men ändå har så kallat seniorföretagande ökat på senaste tiden.

Andelen 60-åringar eller äldre av alla kunder i nyföretagscentrum var tre procent mellan januari-september Siffran är liten, men ändå växande. För tio år sedan fanns det få kunder som ville grunda företag vid 60-årsåldern, enligt Startia. Av alla Startias kunder mellan januari-september var endast 10 personer över 60 år gamla.

- Medellivslängden har ökat och människorna är friskare än tidigare. Och kanske är det också frågan om en kulturell förändring. Arbetet har under de senaste åren blivit en allt viktigare del av vår identitet. Det kan vara svårt att ge upp helt och hållet, till exempel på grund av pensionering, säger Jari Jokilampi från Nyföretagarcentralerna i Finland.

Under januari-september 2017 grundades totalt 5552 företag med hjälp av nyföretagarcentralerna runtom i Finland. Under samma period år 2016 grundades 5531 företag, det vill säga nästan samma antal.

Antalet nya kunder under motsvarande period var i sin tur sju procent färre samt kundbesök åtta procent färre än för ett år sedan. Även antalet nya kunder har ökat en aning. Under januari-september 2017 besökte totalt 396 nya kunder Startia. Under motsvarande period år 2016 var antalet 389.

VASEK och Startia hade sammanlagt 2435 kundkontakter mellan januari-september 2017. Det är en ökning med fyra procent jämfört med samma period 2016.

-Vi på nyföretagscentrum har lagt märke till att de kunder som har varit på rådgivning under de senaste åren grundar företag först nu, efter att den allmänna ekonomiska situationen har gett positiva signaler. Detta är en psykologisk sak. Man märker att folk har nu högre förtroende för framtiden än under en lång tid och vågar genomföra sina företagardrömmar, säger Jokilampi.