Kring Polen rör striden främst den långvariga tvisten kring landets domstolsreformer, som även väckt skarp kritik från EU-kommissionen. EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter har nu fått i uppdrag att lägga fram ett förslag där EU:s medlemsländer manas att agera mot Polen i enlighet med EU-fördragets artikel 7, som innebär att ett medlemsland kan bli av med sin rösträtt.

"Aldrig tidigare har rösträtt dragits in i EU, men nu säger vi i parlamentet att det är dags. Polen genomför allvarliga brott mot rättsstatsprincipen", skriver svenske ledamoten Fredrick Federley (C) i ett uttalande.

För att verkligen dra in Polens rösträtt i ministerrådet krävs dock enhällighet bland samtliga övriga EU-länder – något som inte kommer att bli enkelt att nå. Framför allt väntas Ungern, vars nuvarande regering själv flera gånger hotats med liknande åtgärder, ställa sig på Polens sida.

Vad gäller Malta vill samtidigt EU-parlamentet att en formell granskning inleds sedan mordet på den skarpt regeringskritiska journalisten Daphne Caruana Galizia väckt diskussioner om polisens och domstolarnas oberoende på ön.