Bland annat det konstaterade deltagarna i den paneldiskussion som avslutade de nationella Ahtisaaridagarna i Vasa på onsdagen.

– Undersökningar visar tydligt att då man inkluderar kvinnor i medlingsprocesser kommer man till goda resultat, säger Elina Viitasaari som studerar vid det internationella mastersprogrammet Peace, Mediation and Conflict Research (fred, medling och konflikforskning) vid Åbo Akademi i Vasa.

Viitasaari konstaterar att krig och konflikter i allra högsta grad berör just kvinnor i konfliktområden.

– Det är ofta de som får bära de tyngsta konsekvenserna av en konflikt.

Hon får medhåll av Annukka Jokipii, som är professor i redovisning vid Vaasan yliopisto. Jokipii har fullgjort värnplikt i Finland och har tillbringat ett år som fredsbevarare i Kosovo.

Hon säger att hennes erfarenhet tydligt visade att kvinnor har en roll att spela på många plan då det handlar om att skapa fred och stabilitet.

– I fredsbevarande uppdrag behövs kvinnliga fredsbevarare i mötet med lokalbefolkningens kvinnor.

Hon berättar som exempel att det i situationer där det sker visitationer är viktigt att det är en kvinna som genomför visitationer på kvinnor.

Temat för seminariet var dock inte hur man löser globala konflikter utan om man kan använda de globala konfliktlösningsmetoderna för att lösa lokala problem.

Professorn i social- och hälsovårdsadministration vid Vaasan yliopisto, Pirkko Vartiainen har arbetat med forskning i hur man genom deliberativa samtal kan lösa problem i lokalsamhället.

– Jag har sett att det finns en enorm potential hos helt vanliga människor - alltså inte bara hos politiker eller andra samhällsaktiva - som kan utnyttjas till fredliga lösningar på olika lokala problem.

Hon säger att frivilligorganisationer är ypperliga kanaler för att utveckla olika medieringsplattformer.

En grundbult i konfliktlösningen är att man verkligen lär sig lyssna på varandra, säger Vartiainen.

Allt handlar om att skapa ett förtroendefullt samtalsklimat.

– Förtroendet är det viktigaste, och det är något som måste skapas genast då man börjar lösa en konflikt, säger Hussein Al-Taee, som är expert på Irak och Mellanöstern på organisationen Chrisis Management initiative (CMI).

Det är CMI som står som arrangör för Ahtisaaridagarna, och Al-Taee har en gedigen erfarenhet av att medla bland annat i Irak.

Han räknar element som är grundläggande i all konflikthantering.

– Förutom förtroendet behövs inkludering. Och här kommer kvinnorna in i bilden, de måste inkluderas om man ska kunna skapa ett förtroende. Alla delar av befolkningen, även de minsta minoriteter, måste få sin röst hörd. Sedan måste det finnas en vilja hos konfliktparterna att finna en lösning. Och de olika parterna måste känna att saken ligger i deras egna händer.

Men något entydigt svar på om de globala konflikternas lösningsmetoder kan användas i vår egen vardag kunde inte panelen ge. Men visst finns det likheter, det kunde i alla fall panelens småbarnsföräldrar konstatera.

Även president Martti Ahtisaari, mottagare av Nobels fredspris och grundare av organisationen CMI, var närvarade vid tillställningen. Han intervjuades innan själva paneldiskussionen.

Även Ahtisaari ser kvinnornas roll som central, och han poängterar betydelsen av jämställdhet och jämlikhet för ett stabilt samhälle.

– Dessa två hör till fundamentet för den nordiska modellen och så länge jag lever kommer jag att kämpa för att de förverkligas.