– Sexuella trakasserier har alltid funnits bland oss. Nu har de fått en röst, eller rättare sagt en mäktig kör, som gör oss alla mer medvetna om hur lite vi har gjort och hur mycket mer vi kan göra för att alla människor ska behandlas med värdighet och respekt, säger Camilla Wikman, vice ordförande för SFP:s kretsstyrelse i Österbotten.

Efter att #meetoo-kampanjen lanserades har allt fler kvinnor öppet berättat om sina erfarenheter av sexuella trakasserier för att öka medvetenheten om problemet.

– Det första steget är att bryta tystnaden och nu har tusentals kvinnor gjort det. Det är viktigt att vi i samhället öppet kan diskutera det här för att få till en förändring, säger Wikman.

SFP i Österbottens presidium vill att sexuella trakasserier också tas upp i den politiska debatten på olika nivåer.

– Vår skyldighet är att bygga ett samhälle som ger alla barn möjlighet att växa upp med trygghet och integritet, säger vice ordförande Mathias Skytte.

– Vi vill ge en signal om att trakasserier handlar om inställningar och attityder. Alla människor har rätt till sin egen integritet. Ingen har rätt att kränka någon annan och det är viktigt att vi säger det rakt ut, säger kretsordförande Sven Jerkku.