Riksdagens finansutskott stöder regeringens planer på att höja alkoholskatten, med ett undantag. Alkoholskatten för cider som tillverkas genom jäsningsprocess ska sänkas.

Höjningen gäller i första hand de milda alkoholdryckerna. Efter ett ändringsförslag av utskottet höjs skatten för alkoholdrycker som tillverkas genom jäsning med 10,7 procent.

Alkoholskatten för viner höjs med 13,9 procent och för öl med 10,9 procent.

För så kallade mellanprodukter höjs skatten med i genomsnitt 9,5 procent och för starka drycker med 5,0 procent.

Däremot föreslår utskottet en skattesänkning för cider som tillverkas genom jäsning. Regeringen vill höja skatten till 15,4 procent medan utskottet anser att cider ska beskattas på samma nivå som andra milda alkoholdrycker.

Den genomsnittliga höjningen är 10 procent.

Höjningarna ska träda i kraft i början av nästa år och de tros höja kundpriserna med 5 procent från nuvarande nivå.

Regeringens förhoppning är att höjningen av alkoholskatten ska ge kring 100 miljoner euro extra i skatteintäkter.

Överlag anser finansutskottet att propositionen är en genomtänkt helhet. Den är även i överensstämmelse med den långsiktiga alkoholpolitiken.

Enligt utskottet har skattehöjningarna haft en central betydelse i att totalkonsumtionen av alkohol har minskat under det här årtiondet.

Det här beror huvudsakligen på att den privata importen av alkohol har hållit sig på samma nivå.

Utskottet påpekar ändå att det ingår betydande osäkerhet i konsekvensbedömningen, eftersom riksdagen samtidigt planerar en större reform av alkohollagen. Till exempel beaktar konsekvensbedömningen inte en situation där alkoholförsäljningen avregleras.

Därtill ökar skattehöjningen ytterligare den konkurrensfördel som passagerarfärjorna har jämfört med restaurangbranschen i och med att passagerarfärjorna åtnjuter skattefrihet.