Israel skickade ut hundratals extra poliser i Jerusalem inför den muslimska fredagsbönen. Den palestinska islamiströrelsen Hamas utropade fredagen till "vredens dag" efter USA:s president Donald Trumps besked att landets ambassad ska flyttas till Jerusalem.

Både Jerusalems gamla stad och på Västbanken – i Hebron, Betlehem och Nablusområdet – har palestinier drabbat samman med israeliska säkerhetsstyrkor, rapporterar AFP. Tidig eftermiddag var oroligheterna ändå relativt begränsade.

På en del håll kastade palestinier sten mot de israeliska styrkorna som svarade med tårgas och gummibeklädda kulor, enligt nyhetsbyrån AFP. I Jerusalems gamla stad har ett 50-tal poliser tryckt tillbaka omkring 200 demonstranter, sparkat och slagit dem med batonger.

Palestinska Röda halvmånen uppger att en person har skadats av skottlossning och tolv av gummibeklädda kulor.

Läget i staden är väldigt spänt, berättar Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, som på förmiddagen befann sig vid Damaskusporten.

– Det råder generalstrejk i de palestinska områdena och skolorna är stängda. Nu väntar vi på fredagsbönen i eftermiddag och vad som kan hända efter den. Israeliska myndigheter väntar sig stora protester, säger han till TT.

Hamasledaren Ismail Haniya manade i går palestinierna till en ny intifada, ett protestuppror, mot Israel. Sporadiska sammandrabbningar bröt då ut mellan israelisk militär och palestinier som protesterade mot Trumps beslut, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– När man pratar med palestinier på gatorna säger de att "vi har inget att vara återhållsamma för längre" och att en ny intifada kommer, frågan är bara när, säger Björn Brenner.

– Man ska inte vänta sig att nästa intifada ser likadan ut som de tidigare. Den kanske inte blir våldsam på samma sätt, det kanske blir en långvarig generalstrejk i de palestinska områdena, en slags civil olydnadsprocess.

Enligt Björn Brenner har de israeliska myndigheterna tagit ett kraftigare grepp om säkerheten.

– Tidigare har det rått ett annat säkerhetsläge, Israel har varit mindre förberett. Nu har Israel en mycket stark kontroll av säkerhetsläget på Västbanken. Skulle det utvecklas till våldsamma protester så kommer man snabbt att kunna spärra av olika delar. Att våldsamheter skulle sprida sig som de gjort under tidigare intifador är inte lika sannolikt nu, säger han.

En högt uppsatt palestinsk företrädare uppger att USA:s vicepresident Mike Pence inte är välkommen efter Trumps tillkännagivande om att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

Men enligt Vita huset skulle det vara kontraproduktivt att ställa in ett planerat möte mellan Pence och den palestinske presidenten Mahmud Abbas senare i december.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad går mot sunt förnuft, rapporterar AFP. (TT)