Valresultatet har sett givet ut på förhand, men inte förrän rösterna är räknade i kväll vet vi med säkerhet om det blir en andra omgång i presidentvalet. Vi på Vasabladet och Österbottens Tidning satsar stort för att ge dig en heltäckande valbevakning.

Under dagen bjuder vi bland annat på en intervju med Claus Stolpe, statsvetare och valexpert vid Åbo Akademi. Stolpe guidar oss närmare i vad som – utöver själva valresultatet, förstås – blir intressant att hålla koll på under kvällen: vad är intressant ur till exempel lokalt och finlandssvenskt perspektiv? Surfa in på webben efter klockan 11 och läs mera!

Våra reportrar besöker också vallokaler i såväl Vasa- som Jakobstadstrakten under dagen och pratar med väljare och valfunktionärer.


Häng med oss på webben

Klockan 19 kör vi igång vår valvaka på Vasabladet.fi och Ot.fi. Nyhetssajterna uppdateras kontinuerligt med de senaste valnyheterna och rapporter från valvakor i såväl Österbotten som i Helsingfors under hela kvällen.

Klockan 20, samtidigt som vallokalerna stänger i landet, offentliggörs resultatet från förhandsröstningen. De siffrorna hittar du då på vår resultatsajt. Där kan du också följa med rösträkningen i realtid resten av kvällen. Du kan bland annat fördjupa dig i hur österbottningarna röstat på de olika kandidaterna ändå ner på stadsdels- och byanivå. Sifforna uppdateras med några minuters mellanrum.

Zoom

Vi sänder live flera gånger under kvällen. Reporter Patrick Sjöholm och fotograf Arash Matin besöker bland annat valvakan på Bock's i Vasa och ger oss en rapport om stämningen där. Foto: Linus Lindholm


Livesändningar under kvällen

Under kvällen sänder vi live flera gånger från valvakor i Vasa. Vi inleder dock med ett uppsnack på redaktionen tillsammans med Claus Stolpe vid 19-tiden. Efter klockan 20, när förhandsrösterna redovisats sänder vi live från Café Niinistö, och vid 21-tiden får vi sedan en rapport från Bock's bryggeri där anhängare till de övriga kandidaterna finns på plats.

Sändningarna görs via Vasabladets och Österbottens tidnings Facebook-sidor. Samma stream syns också på startsidan på sajterna. Alla sändningar kommer dessutom att kunna ses i efterhand.


E-tidning och nyhetsbrev

Rapporteringen tar på inget sätt slut sedan när valresultatet är klart. Sent i kväll och tidigt i morgon bitti bjuder vi på mera analyser av den första valomgången.
I morgon, måndag, utkommer såväl Vasabladet som Österbottens Tidning som e-tidningar, fullspäckade med valrelaterade nyheter.

Den som prenumererar på Vasabladets nyhetsbrev får också ett sådant i mejlboxen.


Vet du ännu inte vem du ska rösta på? Gör vårt kandidattest här!