Trodde någon att sagan Paavo Väyrynen var slut i och med presidentvalet?
Tidigare antydde Väyrynen att han, om han inte blev vald till president, ämnade lämna sin plats i Europaparlamentet för att inta sitt säte i riksdagen.

Det tänker Väyrynen fortfarande göra – men först efter att ha utmanat sittande ordförande Juha Sipilä på sommarens partikongress i Sotkamo.

Centerns hedersordförande Paavo Väyrynen tänker alltså försöka göra comeback som ordförande – igen. De tidigare försöken gjorde han 2002, 2010 och 2012. Inte en enda gång gick han ens till en andra omgång.

Nu ska han alltså göra det igen – efter att a) ha grundat ett eget parti och b) uppställd av en valmansförening konkurrerat om presidentposten med Centerns egen kandidat Matti Vanhanen och därmed bidragit till dennes usla valresultat.
Paavo Väyrynens dubbla roller har varit en nagel i ögat på Centerledningen.

Centerns strateger trodde sig ha utmanövrerat Väyrynen genom att nominera partiets presidentkanidat först av alla, redan på partikongressen 2016. Tji fick de, Väyrynen hoppade upp som gubben ur lådan som kandidat för en valmansförening och förödmjukade både Centern och Matti Vahnanen med att få fler röster än denne.

Nu har han alltså mage att ställe upp i Centerns ordförandeval.

Paavo Väyrynens dubbla roller har varit en nagel i ögat på Centerledningen. Partiets stadgar anger tydligt att en Centerpartist inte kan tillhöra något annat parti, och Juha Sipilä har mycket riktigt uppmanat Väyrynen att avgå. Uttryckligen uppmanat – enligt statuterna kan en medlem bara uteslutas av den partiavdelning hen hör till.

Väyrynen är medlem i Keminmaa partiavdelning, som inte har för avsikt att utesluta honom.
Vem som är ordförande för partiavdelniingen? Rätt gissat. "Som ordförande för Kemninmaa Centerorganisation har jag inga planer på att utesluta Paavo Väyrynen" sade Paavo Väyrynen till Helsingin Sanomat i oktober.

Centerns väg har inte rosats av framgångar det senaste året. Opinionssiffrorna har sjunkit nästan mätning för mätning då Centern har fått klä skott för regeringens impopulära beslut med Samlingspartiet märkligt nog kommit undan med så gott som orubbat stöd.

Det ska också sägas att det finns ett missnöje med Sipiläs politik och ledningsstil inom Centern, och visst har Väyrynen en poäng då han pekar på den högervridning partiet tagit i sin ekonomiska politik under Sipiläs ledning.

Ibland har Center kört om Samlingspartiet till höger om partiets huvudlinje.

Väyrynens egen beskrivning av sin och Medborgarpartiets linje är förbryllande, man ska vara lite vänster men konservativ, samtidigt som han i torsdags också försäkrade att partiet är liberalt.
Ibland har Center kört om Samlingspartiet till höger om partiets huvudlinje.

Juha Sipiläs stöd verkar ändå grundmurat. I en enkät som Helsingin Sanomat gjort backas han upp av partiets kretsordförandeskara som tvärtom önskar se Väyrynen lämna partiet.

Paavo Väyrynen har i sin självpåtagna martyrroll uppträtt som retsticka och splittrare, som någon kolumnist slog fast har Centern och dess föregångare Agrarförbundet inte upplevt en sådan aktör sedan Veikko Vennamo startade eget för 60 år sedan.

Det paradoxala är att Väyrynen vill uppträda som partiets enare. "Genom mig kan Centern helas och återvända till sina rötter som ligger i Santeri Alkios läror", sade Väyrynen till Svensk Presstjänst i torsdags.

En synnerligen märklig enare som rackar ned på den linje partiet valt och ställer upp som presidentkandidat där partiet har sin egen kandidat.

Det hela har drag av både Shakespearedrama och såpopera där Väyrynens karaktär är en drömroll för vilken skådespelare som helst.

Och visst är det frågan om teater iscensatt av Väyrynen med sig själv i huvudrollen. Genom att kandidera för ordförandeposten får han maximal medieuppbackning och en synlighet han kan ta med sig till sitt Medborgarparti när han i juni inte blir vald till Centerordförande.

Under det halvår som återstår till partikongressen får Juha Sipilä utstå påhopp från sin konkurrent om posten, under det knappa år som återstår mellan kongressen och riksdagsvalet får vi se en ny aktör i de fiskevatten där Centern, De blå och Sannfinländarna nu lägger sina nät.

Vi har ett spännande politiskt år framför oss.