Vasa stad klarar inte längre av att erbjuda sina åldringar bäddplatser. I praktiken handlar det om sex Vasapatienter som tillfälligt flyttats: en till Malax och fem till Kristinestad.

Det kan förefalla vara ett litet antal, trots det är det viktigt att dessa noteras och bekymren tas på allvar.

Bakgrunden till problemen är att bäddplatserna inom äldrevården i Vasa har minskat från 285 (2007) till 74 (2017).

Enligt Jukka Kentala, vård- och omsorgsdirektör i Vasa, hänvisar till ett enhälligt fullmäktigebeslut från 2013, som i sig var befogat på grund av förändringar i lagstiftningen.

Beslutet innebar förändringar av servicestrukturerna inom äldrevården. Så gott som alla långvårdsplatser på stadssjukhuset upphör och sjukhuset blir ett rehabiliteringssjukhus.
Klienterna flyttas till enheter för effektiverat boende, små enheter med oändamålsenliga lokaler stängs. Nya servicehus byggs.

Det femte av dem tas i bruk i Brändö i april. De övriga är Himalaja, Krannila, Hemstrand och Fyrrykartano (i Lillkyro). De har sammanlagt 354 vårdplatser.

Samtidigt som antalet bäddplatser minskat har alltså antalet platser inom serviceboendet ökat från 652 till 738 (VBL 13.2).

Trots att SDP nu vill ha en förklaring till varför bäddplatserna inte räcker till, så var det alltså ett enhälligt fullmäktige som 2013 beslöt om strukturförändringarna inom åldringsvården. Därför finns i denna fråga inget utrymme för politiskt poängplockande.
Drivkraften var en kraftig och snabb inbesparing i ekonomin.

Problemet i Vasa verkar vara att man inte hade någon övergångstid. Man övergick från ett inarbetat system till ett nytt, utan att under en övergångstid ha parallell verksamhet.

Med facit i hand borde de gamla strukturerna delvis ha funnits kvar meden större volym för att möjliggöra en mjuk övergång till det nya systemet.

Åldringsvård är inte enbart "processer" och "styrsystem", ord som använts då vårdomläggningen genomförts.

Åldringsvården är precis om all annan vård, individuell och personlig.


Åldringsvården är precis om all annan vård, individuell och personlig. I vårdapparaten finns individer, var och en enskilt med särskilda behov. Därför bör vården fokusera på individen och sträva till att vara individuell trots att vi har stora system och strukturer.

Nu bör resurserna inriktas på att lösa den rådande situationen.
Jukka Kentala föreslår därför att fullmäktige håller aftonskola om äldreomsorgen med en ingående presentation av servicesystemet i äldrevården och en diskussion om vilka principer som ska gälla framöver.

Demografin talar sitt tydliga språk. Andelen åldringar blir större och behovet av vårdplatser ökar. Det kräver proaktiva beslut.