I somras publicerade Long Play artiklar om öppet rasistiska diskussioner i polisens slutna Facebookgrupp. Polisen lyckades identifiera 50 tjänstemän som låg bakom de osakliga kommentarerna, men en del skribenter slank undan eftersom namnen hade dolts i Long Plays skärmdumpar. Polisen ansåg ända att alla uppmärksammade kommentarer inte kan klassas som osakliga eftersom även polisanställda har rätt till yttrandefrihet.

Polisstyrelsen lämnade in en utredningsbegäran till riksåklagarämbetet efter att artiklarna publicerats, men enligt dem finns det ingen orsak att misstänka brott. Därför blev det i stället polisstyrelsens uppgift att utföra en noggrannare utredning av skärmdumparna från Facebookgruppens diskussioner. Det är den polisenhet där tjänstemannen arbetar som ska ta till eventuella åtgärder. Därför gick också alla polisinrättningars juridiska enheter i genom materialet.

Polisernas slutna Facebookgrupp upprätthålls inte av polisen och är ingen officiell grupp. Enligt polisförvaltningslagen har polisen ändå strängare uppförandekrav under fritiden. Polisens anställda får inte äventyra förtroendet för polisväsendet. De får delta i offentliga diskussioner och framföra åsikter på fritiden, men har en mer begränsad yttrandefrihet än vanliga medborgare.

Polisstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att de fördömer all rasism och diskriminering. Det råder nolltolerans av sådant beteende bland polisens anställda. Polisen betraktar fallet som allvarligt och har redan genomfört flera utvecklingsåtgärder.