Ungefär en halvtimme tar resan från de norra stadsdelarna fram till arbetsplatserna i Runsor med den nya, snabba bussförbindelsen Runsor Express. På rutten finns totalt tio hållplatser.

Runsor Express är Vasa stads experiment för att öka användningen av kollektivtrafiken och minska på privatbilismen – och framför allt köerna på Alskatvägen. Under ett dygn görs nämligen 700 enskilda arbetsresor från Gerby till Runsor.

Rutten och tidtabellen har planerats utgående från önskemål från arbetsresenärerna samt från arbetsgivarna i Runsor. 346 personer svarade på stadens webbenkät för några veckor sedan och gav cirka 200 förslag på var bussen borde stanna i Gerby, Västervik, Storviken och Infjärden – och på vilka tider.

Nu är rutten klar och den första försöksperioden inleds den 5 mars klockan 6.30 från Västervik och avslutas den 1 juni.


Bussen startar i korsningen av Västerviksvägen och Gerby strandväg på morgnarna och stannar på de hållplatser i Gerbyområdet som föreslogs mest. Bussen kör sedan vidare längs med bussrutten i Storviken till Alskatvägen och längs med Förbindelsevägen via Ladugårdsvägen till Runsor. På eftermiddagarna startar den från Runsor klockan 15, 16 och 17.

– I enkäten kom det exempelvis fram att det behövs en bussförbindelse till Yrkesakademin invid Ladugårdsvägen och därför togs den hållplatsen med i rutten, säger stadens kollektivtrafikplanerare Lotta Rautio.

– Om alla hållplats- och ruttönskemål uppfylldes, skulle expresslinjen inte vara någon snabb linje. Så utgående från svaren och övriga data kom vi fram till en rutt och tidtabeller som ska betjäna så många som möjligt.


Av dem som svarade på webbenkäten uppgav 72 procent att de inte använder den nuvarande kollektivtrafiken – som i nuläget betjänar centrum bäst. Men nästan alla, 92 procent, uppgav att de gärna skulle ta bussen i stället för bilen om det fanns en snabbare bussförbindelse till Runsor. 89 procent av de som inte använder kollektivtrafiken nu svarade att de skulle vara beredda att välja en snabb bussförbindelse i stället för bilen.

– Med hjälp av det här experimentet får vi nya uppgifter om hur nödvändig linjen är och om användarnas erfarenheter. Samtidigt funderar vi på hur linjen eventuellt kan fortsätta efter försöket, säger Lotta Rautio.

Rutten för Runsor Express

  • Morgon: Gerby strandväg/Västerviksvägen – Råviksvägen – Gerbybergsvägen – Frängsdalsvägen – Tallmarksvägen – Fjärilsvägen – Storviksvägen – Alskatvägen – Förbindelsevägen – Ladugårdsvägen – Farmarevägen. Tillbaka från Runsor till Gerby vid Gerby strandväg.
  • Eftermiddag: Farmarevägen – Ladugårdsvägen – Förbindelsevägen – Alskatvägen – Storviksvägen – Fjärilsvägen – Tallmarksvägen – Frängsdalsvägen – Gerbybergsvägen – Råviksvägen – Västerviksvägens korsning.
  • Tillbaka från Gerby till Runsor vid Gerby strandväg.

På Runsor Express-sajten kan man bekanta sig närmare med tidtabellerna och hållplatskartan.