Riksdagen debatterar i dag regeringens vård- och landskapsreformer. Vänsterförbundets ordförande, riksdagsledamot Li Andersson gick hårt åt regeringens föreslagna modell.

– Det är fullkomligt ansvarslöst att driva igenom en så omfattande reform med så liten majoritet. Reformen utgör ett hot mot de offentliga finanserna och hälsovårdens jämlikhet, säger Andersson.

Andersson syftar på att regeringen för närvarande har en majoritet på bara 105 ledamöter av 200. Hon tycker att reformen borde genomföras utan Samlingspartiets marknadsekonomiska modell.

– Det att propositionen om valfrihet faller betyder inte att hela vårdreformen faller. Den här kopplingen har Samlingspartiet drivit, och det är Samlingspartiet som bär ansvaret. För Samlingspartiet är det viktigare att få en omfattande privatisering av servicen än en fungerande reform, säger Andersson

Hon tror att regeringens modell kommer att öka bollandet av kunder från en kö till en annan. Vårdmarknaden kommer att delas mellan några stora aktörer och de privata vårdcentralerna kommer att överföra dyra kunder till landskapen.

Vänsterförbundet anser att förslaget om valfrihet dras tillbaka och att den fortsatta förberedelsen av vårdreformen görs parlamentariskt.