Ida och Robin Mäenpää var ute på en skidtur på isen mellan Lillsand och Storsand i Jakobstad på söndag eftermiddag. Robin märkte under färden att det var något konstigt på isen. Först trodde syskonen att det rörde sig om en sten, men Ida berättar att de fick tänka om när stenen började röra på sig.

- Den hade legat en stund på samma ställe för det hade bildats en grop under den av sälens kroppsvärme. Sedan började den flytta på sig långsamt, säger Ida Mäenpää.

Syskonen gick fram till sälen och tog en bild av den och skickade till sin pappa Kim Mäenpää. Han säger att det är första gången han hört om en säl som rört sig där.

- Jag laddade upp bilden på en grupp på Facebook för Jakobstadsbor för att höra om någon vet att den klarat sig, säger Kim Mäenpää.

Någon hade ringt åt nödcentralen angående sälkuten och strax efter klockan 17 åkte Österbottens räddningsverk för att hjälpa den. Överbrandman Kari Korkea-Aho säger att räddningen av sälkuten gick smärtfritt.

- Vi plockade upp den i en låda och släppte ut den i öppna vattnet. Den simmade iväg så den mådde säkert bra, säger Korkea-Aho.