Nylands polisinrättningar genomför regelbundet olika samordnade övervakningsinsatser. Från klockan 18 på lördagen till klockan 4 på söndagsmorgonen blåstestade polisen 3092 förare runtom i Nyland.

33 personer hade en alkoholhalt i blodet som underskred straffgränsen, tre misstänks för rattfylleri, två för grovt rattfylleri, två körde drogpåverkade, fem utan körkort och sju personer med indraget körkort.

Årligen åker över 20 000 personer fast för rattfylleri och hälften av dem för grovt rattfylleri. Alkohol är delaktigt i mer än var femte dödsolycka i Finland och i ungefär vart nionde fall där någon skadas.

Enligt strafflagen gör sig en person som för ett motordrivet fordon skyldig till rattfylleri om alkoholhalten under eller strax efter färden är minst 0,5 promille i hans blod eller minst 0,22 milligram per liter i hans utandningsluft. Gränsen för grovt rattfylleri är 1,2 promille alkohol i blodet eller 0,53 milligram per liter i utandningsluften.

Rattfylleri bestraffas med böter eller fängelse i högst sex månader och grovt rattfylleri med minst sextio dagsböter eller fängelse i högst två år. Straffet är strängare om den skyldige har orsakat skada eller dödsfall. Myndigheterna har också rätt att dra in rattfylleristen körkort, antingen för viss tid eller permanent. En rattfyllerist kan också förlora rätten till trafik- och bilförsäkringsersättningar.

Polisen har genomfört riksomfattande razzior med utandningsprov sedan 1988.