FN-personal har gått in i staden Douma utanför huvudstaden Damaskus för att kontrollera säkerheten och titta på om experterna kan gå in i området på onsdag, enligt Syriens FN-ambassadör Bashar Jaafari.

– Om FN:s säkerhetspersonal säger att situationen är säker i Douma så kommer uppdraget att hitta fakta att påbörjas imorgon, säger Jaafari i FN:s säkerhetsråd.

– Den syriska regeringen gör allt för att underlätta detta uppdrag, säger han.

Experterna anlände till Damaskus i helgen samtidigt som USA, Frankrike och Storbritannien genomförde robotattacker mot vad det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon beskrivit som tre kemvapenanläggningar i Syrien.

Bakgrund: Misstänkta kemvapenattacken

  • Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Douma nära Syriens huvudstad Damaskus, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har så många som 500 människor drabbats av förgiftningsliknande symptom till följd av angreppet.
  • USA och Frankrike har anklagat Assadregimen för att ligga bakom. Ryssland, som stödjer president Bashar al-Assad, förnekar detta.
  • Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. Efter en attack mot Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013, då över 1 000 personer dödades, lovade den syriska regimen att redovisa alla kemiska vapen.
  • I april 2017 utfördes en attack i Khan Sheikun, då över 80 personer dödades av nervgasen sarin. FN:s utredare slog senare fast att Assadregimen låg bakom, och USA svarade med att bomba en syrisk militärbas.