Mötet i Berlin är "ytterligare en byggsten" i jakten på gemensamma lösningar inför EU-toppmötet i juni, enligt Merkel. Formuleringen ger möjligen en fingervisning om de lågt ställda förväntningarna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Macrons långtgående planer på att förändra EU- och eurosamarbetet bygger till stor del på stöd från regeringen i Berlin. I veckan stötte den franske presidenten på patrull, då Merkels kristdemokratiska union uttryckte sitt missnöje med EU-kommissionens planer på att skapa en europeisk valutafond, en idé helt i Macrons smak.

En sådan EU-motsvarighet till IMF bör snarare komma till genom en fördragsändring, enligt den kristdemokratiska partigruppen i tyska förbundsdagen.

Motståndet från Merkels parti hänger ihop med farhågan att notan för skuldkriser i andra euroländer ska skickas till tyska skattebetalare. Tidigare tyska insatser för att rädda eurosystemet ses allmänt som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) explosionsartade tillväxt sedan grundandet 2013.

Tyska Socialdemokraterna, som sitter i koalitionsregering med Merkels kristdemokrater, är mer positivt inställda till Macrons planer.

Fakta: EMF

  • EU-kommissionen vill använda sig av en specialklausul i EU-fördraget för att bygga ut euroländernas stabilitetsfond ESM till en europeisk valutafond (EMF).
  • Den franske presidenten Emmanuel Macron, som gick till val på att reformera EU och eurozonen, är positiv till idén. Tyska regeringen har tidigare uttryckt stöd för en europeisk motsvarighet till Internationella valutafonden (IMF), men vill att en sådan fond skapas genom en mellanstatlig överenskommelse, något som skulle ta avsevärt mycket längre tid. (TT)