På måndag kväll väljer stadsfullmäktige i Kristinestad en ny stadsdirektör efter Riitta El-Nemr som går i pension.

Valet är intressant på flera sätt. Det står mellan två sökande som åtminstone ytligt sett har mycket gemensamt.

Två nästan jämngamla kvinnor, födda i och bosatta i Kristinestad, båda politices magistrar, båda jobbar i någon mån med projektrådgivning, den ena vid Aktion Österbotten och den andra inom Kristinestads näringslivscentral.

En extra politisk krydda åt valet ger det faktum att bägge är kommunalpolitiker för SFP. Åsa Blomstedt är stadsstyrelsens ordförande, Mila Segervall är samhällsbyggnadsnämndens ordförande.


Klart är att åtminstone stadsstyrelsen inte sett någon nackdel i det. Den såg ingen orsak att förlänga ansökningstiden trots att den tredje behöriga som skulle kallas till intervju, Timo Forstén, drog tillbaka sin ansökan.

Nu ska naturligtvis valet av en kommuns ledande tjänsteman i teorin göras på andra meriter än politiska. Som en parentes sa Kristinestad nyligen nej till ett förslag om att införa borgmästare. Men det går inte att bortse från att den politiska dimensionen spelar en roll, och ger en extra intressant twist åt valet.

Främst gäller det naturligtvis främst hur SFP-gruppen, som har 17 av 27 platser i fullmäktige, kommer att agera. Det kan av allt att döma avgöras i morgon söndag när gruppen möts.

Då ska gruppen avgöra om den ska ställa sig enhälligt bakom en sökande, och naturligtvis i så fall vilken. Gruppordförande Henrik Antfolk visade sina kort när stadsstyrelsen behandlade ärendet i måndags och föreslog att styrelsens förslag skulle vara Segervall.

Han fick inget stöd, och styrelsen tog inte ställning för någon sökande.


Om SFP-gruppen skulle enas är valet givetvis avgjort redan innan fullmäktige bänkar sig i Rådhuset på måndag kväll. Det är ytterst osannolikt att gruppen redan nu skulle vara enig. Därför är det inte heller alldeles lätt att se att alla medlemmar vore beredda att avgöra saken med en gruppomröstning.

För trots att de två sökande kan te sig likartade har de ändå olika profil, olika meriter, och sannolikt var sina stöd i lite olika läger.

Samtidigt säger matematiken att om SFP-gruppen är splittrad kan valet avgöras av övriga partier. Det kan ses som ett bekymmer och en lite neslig situation av en eventuell majoritet för ena kandidaten inom SFP. Minoriteten däremot skulle se det som en chans att få "sin" sökande vald.

Det är inte otänkbart att det också kan så viss intern split inom partigruppen.


Det är inte optimalt om valet av en stadsdirektör blir ett politiskt taktikspel med tanke på att det i princip ska vara en opolitisk tillsättning. Men så här är det ofta. Och råkar valet stå mellan ledande politiker i den egna kommunen är det närmast oundvikligt.

För ett halvår sedan valde Kaskö Minna Nikander till ny stadsdirektör, och även där fanns en politisk dimension då SFP-gruppen röstade för Martin Norrgård, gruppordförande för SFP i Vasa.

Fler val av kommundirektörer står för dörren i Österbotten. Den 24 maj väljer Nykarleby efterträdare till Gösta Willman.

Även där har valet en del intressanta politiska ingredienser. Också i Nykarleby finns stadsstyrelsens ordförande, Maria Palm (SFP), bland de sökande liksom Larsmos styrelseordförande Ulf Stenman (SFP).

Bland de fem finns också Malax kommundirektör Mats Brandt, vilket rent hypotetiskt kunde innebära att Malax snart får söka ny direktör.

I Närpes har Hans-Erik Lindqvist antytt att han kan gå i pension nästa år.


Med tiden har det blivit något snabbare rotation på posterna som ledande kommunala tjänstemän, vilket inte behöver vara något negativt. Exempelvis väljer Kristinestad i nutida form nu sin tredje direktör sedan kommunsammanslagningarna 1973.

Generellt har också direktörernas politiska roll fått stå tillbaka för tjänstemannens roll. Inte heller det är något negativt. Även en politiker som väljs till direktör ska idealiskt sett lämna både partibok och ideologiska glasögon hemma.