Målet med dagens hedbränning är att på ett traditionellt sätt sköta hedarna på holmarna Rågrevet, Kältgrund och Södra Nikersgrund.

Forststyrelsen ber eventuella personer som rör sig på området runt holmarna som bränns att inte befinna sig närmare än 50 meter från ön medan hedbränningen pågår i dag.

En del av hedarna i Björkögrunden har bränts i början av 1990-talet och öarna har delvis redan blivit brända 2014 och 2015. Nu fortsätter traditionen. Bränningen av hedarna är en del av åtgärderna i en skötselplan för hedar på fyra olika holmar i Björkögrunden.

För tre år sedan lyckades bränningen på en av holmarna, Krokbådan, mycket bra, uppger Forststyrelsen i ett pressmeddelande.

Hedarna på öarna vid Björkögrunden domineras av kråkris, blåbär och lingon, men på stora delar av de tidigare öppna hedarna har enen börjat breda ut sig.

Restaureringsåtgärder, såsom hedbränning, innebär att naturens mångfald på området ökar och den öppna lågvuxna heden kommer med tiden att erbjuda betesdjur bättre bete på öarna.

Björkögrunden ingår i naturskyddsområdet Valsörarna-Björkögrunden som bildades 1977. Området omfattar cirka 17 800 hektar, varav cirka 600 hektar landområden. Området ägs av Björkö delägarlag.