Och skadat hundratals?

Siffran över skadade varierar mellan 800 och 2400.

”Hela sjukhuset luktar blod, det är blod överallt”, säger en lokal journalist, Maram Humandi, på plats vid ett sjukhus i norra Gaza, till nyhetsbyrån Al Jazeera.

Ja, fanns den risken? Staten och militärmakten Israels kollaps om inte skarpa skott togs i bruk?

Både israeler och palestinier uppmärksammar ett jubileum i dessa dagar. För majoriteten av israelerna är det en glädjefest: 70 år sedan staten Israel grundades. För majoriteten av palestinierna är det motsatsen. Nakbadagen, som inföll i går, är den dag då palestinierna minns dem som fördrevs eller flydde då staten Israel blev verklighet 1948.

Arrangörerna bakom den palestinska massdemonstration som slutade i blodbad hoppades att så många som en miljon palestinier skulle sluta upp under flera veckors tid. Avsikten var att på flera platser ta sig över stängslet som skiljer Gazaemsan från Israel. Den ambitionen – och det antal som förespeglades - måste ha gjort den israeliska militären nervös.

Demonstrationen kallas ”the Great March of Return”, ungefär den stora återvändarmarchen. Det finns en FN-resolution, nummer 194, som ger palestinierna rätt att återvända. Men den har samlat damm i årtionden.

Inför demonstrationen cirkulerade en broschyr, där en nationell organisationskommitté bjöd in palestinieran att delta i en fredlig protest (”One miljon of Return and Breaking the Siege”). Israeliska talesmän anklagade Hamas för att ligga bakom, arrangörskommittén protesterade mot en tolkningen.

Tänk den utopistiska tanken att Israel haft en regering som vänligt avböjt Donald Trumps erbjudande att flytta USA:s ambassad.

Israelerna svarade med att också de distribuera flygblad där palestinierna varnades för att närma sig gränsen.

Någon miljon dök inte upp; israelerna uppskattar deltagarantalet under måndagen till 44 000. Det lilla antal som avvek från sloganen fredlig protest hade som vanligt inga andra vapen än stenar.

Tänk den utopistiska tanken att Israel haft en regering som vänligt avböjt Donald Trumps erbjudande att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Med motiveringen att det skulle uppfattas som en provokation och ett indirekt erkännande av Jerusalem som enbart israelernas huvudstad.

När Israel 1976 annekterade palestinska östra Jerusalem 1967 skedde det i strid med internationell rätt.

Donald Trump har aviserat en amerikansk fredsplan för Mellanöstern om någon vecka. Men genom ambassadflytten slog han effektivt fötterna undan delar av den planen redan på förhand. Slog till först, frågade sedan.

Och döda ska begravas - igen. Namnlistan från hälsovårdsministeriet i Gaza inleds så här: Ezz el-din Musa Muhammed Alsamaak, 14 år. Wisaal Fadl Ezzat Alsheikh Khalil, 15 år. Ahmed Adel Musa Alshaer, 16 år...

Till vilken nytta dog de? En del kanske har föräldrar som hyllar dem som martyrer i kampen mot Israel. Men den tvåstatslösning de flesta bedömare ser som den enda vettiga lösningen för båda parterna är nu avlägsnare än på länge.