Finland skulle spara fyra miljoner euro genom att inte ta in kvinnor i militärtjänstgöringen under ett år, menar försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) till Lännen Media.

En kompromisslösning är att ta in kvinnor under en av årets två inryckningarna under ett år, vilket innebär en inbesparing på två miljoner euro.

Niinistö är oroad över de nedskärningar i försvarsbudgeten som införs stegvis från och med 2020. Han vill inte begå samma misstag som tidigare och minska antalet repövningar, flygtimmar och dygn ute till sjöss eller i terrängen.

– Säkerhetsläget är ett annat nu. Vi kan inte pruta på försvarsnivån, men måste nu fokusera på vår grundverksamhet, säger Niinistö till LM.

Niinistö har inget emot kvinnliga beväringar men betonar sparbehovet. Han anser att kvinnor gör en strålande insats för försvaret.

– Alla förstår att man måste dra ner på kostnaderna. 2020 styrs landet av följande regering, men jag vill redan nu väcka diskussion.

Försvarsministeriet föreslår också att Finland tar en paus från många krishanteringsuppdrag för att stabilisera ekonomin.