En grupp på flera barn torterade måsungar i stadsdelen Aspnäs i Vasa på fredagen. Enligt tidningen Pohjalainen som rapporterar om händelsen stack barnen fågelungarna i halsen med vassa stickor och vred på ungarnas huvuden och ben tills de dog.

Enligt Maija Raatikainen, ordförande för djurskyddsföreningen Vaasanseudun eläinsuojeluyhdistys, fanns det också vuxna på plats men de nöjde sig med att titta på barnens förehavanden utan att ingripa. Raatikainen tog sig till platsen och lyckades rädda en måsunge efter att hon fått höra om djurplågeriet på lördagen.

– Just då plågades inte fågeln men barnen hade den som leksak. Det fanns också vuxna på plats men ingen verkade intresserad av fågelns öde. Jag berättade om lagens paragrafer och försökte informera dem om ämnet men det var som att tala till en vägg. Vissa föräldrar ser inget fel med sådana gärningar, säger Raatikainen till Pohjalainen.

– Det här är något som blir vanligare för varje sommar som går. När fåglarnas, ekorrarnas och igelkottarnas ungar dyker upp i naturen börjar det komma anmälningar från alla delar av staden. Människor använder igelkottar som fotbollar och sprejmålar dem.

Raatikainen är orolig över att djurens smärta och lidande inte verkar intressera människorna som plågar dem. Hon tänker göra en polisanmälan om fredagens och lördagens incidenter med måsungarna i Aspnäs.

Raatikainen påminner om att en människa inte ska röra vid ett vilt djur om inte djuret är skadat eller i fara. För det mesta går det till exempel ingen nöd på måsungar som är på marken. Mamman matar ungarna också efter att de lämnat boet.