En överbelastningsattack som kom från utlandet fick flera myndighetssajter i Finland att krascha på söndagen, rapporterar Finska notisbyrån STT. På måndagsmorgonen fungerade sajterna igen normalt.

Överbelastningsattacken orsakade problem på bland annat Försvarsmaktens, Befolkningsregistercentralens och olika ministeriers sajter. Också identifieringstjänsten på webbplatsen Suomi.fi var nere för räkning. Alla dessa upprätthålls av Statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori.

Enligt Jukka Käyhkö som var jourhavande på Cybersäkerhetscentralen på söndagen kom de första observationerna om problem på sajterna fyratiden på söndagseftermiddagen.

– Vi trodde att det handlade om ett tekniskt fel men klockan halv fem kunde vi bekräfta att det handlade om en överbelastningsattack, sade Käyhkö till STT.

Enligt Käyhkö är överbelastningsattacker, också sådana som riktas mot myndigheter, vanliga och relativt lätta att genomföra. Överbelastningsattacker kan genomföras på olika sätt men deras mål är som namnet säger att överbelasta en nätresurs i syfte att göra den otillgänglig för användare.