Du kan mejla in dina förslag till online@vasabladet.fi.

Här är några förslag som har kommit in:

Kontorshotell för frilansare
1. Jag har alltid älskat industriinspirerade lägenheter eller loft där man kan se tegelväggarna. Sådana har jag inte sett i Vasa. En unik möjlighet finns här.

2. Ikea är en superidé.

3. Jag saknar ett bra museum i Vasa, gärna med lite historia och kanske teknik.

4. Konserthall eller kulturcentrum.

5. Drive in-bio året runt.

6. Kontorshotell där man kan hyra skrivbordsplats i några dagar eller under en längre tid. Det kunde passa sådana som skriver avhandlingar, frilansare, författare ochskribenter, fotografer, filmskapare och egenföretagare.
Amanda Ehn

Tanken på ett konserthus fin
Jag blev riktigt glad över förslaget att ett konserthus kunde byggas vid Wärtsiläs gamla område vid Metviken.
Dagny Björk

Ikea vore perfekt för centrumhandeln
Tänk vilken injektionsspruta det skulle vara för handeln i centrum om man fick Ikea hit.
Anders

Gör ett kulturcentrum i stil med Kabelfabriken
Jag föreslår att Wärtsiläs tomma utrymmen görs till ett kulturcentrum i stil med Kabelfabriken i Helsingfors.
Maria

Lyft fram regionens tekniska kunnande i nytt besökscenter
Något i stil med Teknikens hus (science center) som finns i Luleå. Det tekniska kunnandet som regionen besitter kunde utnyttjas på en ny nivå. Det skulle främja turistlivet genom att erbjuda en ny slags aktivitet för bland annat barnfamiljer. Även skolklasser skulle kunna besöka centret.
Anonym

Bygg Wasa Green City
Bygg en stadsdel som kallas Wasa Green City. I stadsdelen byggs flervåningshus i trä. Det är ett klimatsmart sätt att bygga.
Från svenskttra.se: "Genom fotosyntesen lagrar de växande trä­den koldioxid i form av kolföreningar. (Träd och mark avger visserligen också en del koldioxid, men de tar upp betydligt mer.) Ju snabbare skogen växer, desto mer koldi­oxid fångas upp. Ur klimatsynpunkt är det därför bättre att bruka skogen och använda virket än att låta skogen stå orörd. Koldioxi­den som lagrats i träden finns sedan kvar under trädets hela livslängd, även efter det att det blivit till en träprodukt. Det är där­för extra gynnsamt att använda trä till stora och långlivade produkter som till exempel byggnadsstommar."
Stadsdelen skulle ha bostäder, restauranger konsertsal osv. Allt i stadsdelen skulle byggas med den senaste tekniken inom energiteknik. Man värmer husen med vatten från metviken. Solceller på alla hus och andra lösningar med sikte på en nollförbrukning i stadsdelen. Små vindturbiner på de högsta taken och det senaste inom batteriteknik för att lagra energi. Man skulle också fokusera på gröna områden och tillämpa husen så att det är möjligt att odla på terasser. Genom att flytta vägen öppnar man upp ett grönområde med småbåtshamn mot Metviken.
Man marknadsför stadsdelen internationellt som Wasa Green City. Det skulle få en enorm internationell uppmärksamhet om vi kunde visa en klimatsmart stadsdel men nollförbrukning som dessutom binder kol. Detta skulle vidare lyfta energiklustret i Vasa. Om vi kunde visa upp en grön stadsdel kunde det vara affärsmässigt bra för energiföretagen. Speciellt om man kunde visa upp energilösningar som skulle intressera större städer i världen. Dessutom skulle det även vara intressant för skogsindustrin då intresset för flervåningshus i trä ökar.
Mats Granfors

Spjälk upp i små enheter
I dagsläget finns det knappast något så stort företag som har behov av alla dessa utrymmen. Här gäller det att spjälka upp det i mindre enheter som gärna kunde ha synergieffekter till varandra.
Christian Nylund, Vasa

Gör ett företagarcentrum
Föreslår att Wärtsiläs utrymmen i Vöråstan blir ett företagarcentrum.
Christer