Veronica Rehn-Kivi, SFP:s medlem i riksdagens social- och hälsovårdsutskott, kommer att föreslå att Vasa centralsjukhus blir landets trettonde sjukhus med omfattande jour.

Högst sannolikt går frågan då till omröstning i utskottet, som behandlar frågan som en del av social- och hälsovårdsreformen.

Pohjalainen har kontaktat alla sjutton medlemmar i utskottet och fått svar av tolv.

Majoriteten av de som svarat hör till oppositionen, och även om Pohjalainens artikel inte ger något slutgiltigt svar på frågan om hur det skulle gå i en omröstning så visar den att det antagligen skulle bli mycket jämnt.

Regeringspartierna väntas, till stor del, visa upp en enad front mot ett trettonde sjukhus med omfattande jour medan oppositionen väntas stödja Rehn-Kivis förslag.

"Sakkunniga har lagt fram goda argument för detta. Jag har svårt att se vad som skulle tala emot det. Även Seinäjoki centralsjukhus stöder Vasa i det här fallet."
Pekka Puska

Men det finns en joker i leken, Centern Pekka Puska, läkare och tidigare direktör för THL, Institutet för hälsa och välfärd. Så här svarade han till Pohjalainen:

– Jag skulle rösta för. Sakkunniga har lagt fram goda argument för detta. Jag har svårt att se vad som skulle tala emot det. Även Seinäjoki centralsjukhus stöder Vasa i det här fallet.

Eftersom Arja Juvonen, Sannf (tidigare i regeringen), nu bytt fot och stöder oppositionen så lär det bli så jämnt det kan bli.

Regeringspartierna har tio av de sjutton platserna, oppositionen har sju. Då Puska ser ut att rösta med oppositionen ser det ut att bli åtta röster för Rehn-Kivis förslag och nio emot. Det framkommer inte när frågan kan tänkas gå till omröstning.