De grönas nedgång i opinionsmätningarna fortsätter, rapporterar Helsingin Sanomat som publicerade sin senaste partimätning på tisdagsmorgonen. I HS partimätning har De gröna ett stöd på 12 procent, vilket är 0,9 procentenheter mindre än för en månad sedan och 4,1 procentenheter mindre än för ett år sedan.

De gröna är inne i en svår period. Partiets ordförande Touko Aalto har varit sjukskriven på grund av utmattningssymtom sedan september och kommer att fortsätta vara det åtminstone fram till mitten av november. Aaltos uppgifter sköts under sjukledigheten av partiets vice ordförande Maria Ohisalo, Hanna Halmeenpää och Veli Liikanen.

Specialforskaren Jenni Karimäki från Åbo universitet bedömer att diskussionen om klimatförändringen skulle kunna erbjuda De gröna ett lyft i opinionsmätningarna men att osäkerheten kring partiet sätter käppar i de gröna hjulen.

– Politiken är väldigt personorienterad, och ju närmare valet vi går desto mer behöver ett parti sin ordförandes ansikte för att lyfta valkampanjen, säger Karimäki till HS.

HS senaste partimätning är gjord mellan den 17 september och den 11 oktober, vilket innebär att klimatrapporten från FN:s klimatpanel IPCC knappast har hunnit påverka resultatet.

Enligt HS partimätning är oppositionspartiet SDP Finlands populäraste parti med ett stöd på 22 procent. Regeringspartiet Samlingspartiet har 19,6 procent av väljarna bakom sig medan statsministerpartiet Centern landar på ett stöd på 15,7 procent.

Bakom De gröna klättrar Vänsterförbundet (VF) stadigt uppåt i HS partimätningar. I den senaste mätningen får VF ett stöd 9,8 procent.

Sannfinländarnas stöd är 9,1 procent och Svenska folkpartiets 4,4 procent. Kristdemokraterna får ett stöd på 3,8 procent medan regeringspartiet Blå framtid fortsätter kämpa med extremt låga gallupsiffror. Blå framtid får ett stöd på 1,4 procent i HS mätning.

Partimätningen gjordes av Kantar TNS på uppdrag av HS. 2 386 personer deltog i mätningen.