Om mindre än en vecka, nästa måndag, ska Stefan Löfven lämna en lägesrapport till talman Andreas Norlén och måndag den 29 oktober är det dags för slutrapport.

– God morgon, var det enda Löfven ville säga när TT:s reporter mötte Löfven på väg till regeringskansliet på tisdagsmorgonen.

När han fick uppdraget på måndagen, som sonderare, underströk han att det blir svårt och att det kan bli långdraget att få till en regering, om det ens går.

– Jag ser helst ett blocköverskridande regeringssamarbete i mitten av svensk politik, sade Löfven.

Han tillade att det "kommer att kräva ödmjukhet och kompromisser av alla parter". Ett hinder av många för Löfven är att han avsattes som statsminister i riksdagens omröstning för några veckor sedan, av en klar majoritet. Att inställningen till honom som regeringschef skulle svänga till hans fördel verkar inte särskilt sannolikt.

Löfven tror att sonderingarna kommer att ta tid

– Det kommer inte att klaras upp med några snabba ryck, sade Löfven.

Han ville, på måndagens pressträff, inte gå in på hur, när, var han kommer att träffa de sex övriga partiledare han har sagt att han kommer att bjuda in. Ulf Kristersson hade inga träffar med Sverigedemokraterna, inte heller Vänsterpartiet. Löfven tänker inte ha någon kontakt med SD.

S-ledaren har mindre tid på sig att boka in möten och hålla träffar under den första veckan än vad det ser ut på pappret.

Eftersom han fortsätter som statsminister i övergångsregeringen åker han vid lunchtid på onsdagen, efter ett öppet möte med riksdagens EU-nämnd och åker därefter till Bryssel för att delta i EU-toppmötet där. Toppmötet pågår till åtminstone torsdag eftermiddag.

Löfvens plan var tidigare att stanna kvar i Bryssel för att delta i ett toppmöte mellan EU och de asiatiska ländernas samarbetsorgan Asem, men det överlåter Löfven nu till utrikesminister Margot Wallström.