Frågan om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska hållas öppen efter det brittiska EU-utträdet har länge varit det som hindrar ett färdigt utträdelseavtal. EU och Irland vill ha garantier för en nödlösning där allt förblir som det är, om ingen annan lösning kan förhandlas fram, medan Storbritannien i så fall kräver att nödlösningen blir tidsbegränsad.

Enligt tidningen The Times ska premiärminister Theresa May nu ha skickat ett brev till ledarna för nordirländska unionistpartiet DUP för att betona att hon aldrig tänker acceptera att nödlösningen behöver träda i kraft.

I stället för att lugna får det dock DUP att gå i taket – och befara att May är på väg att acceptera något som DUP inte kan tänka sig.

"Hennes brev tyder på att premiärministern knutit sig till tanken på en gräns i Irländska sjön med Nordirland kvar under EU:s regler", skriver DUP-ledaren Arlene Foster på twitter.

Partiets brexittalesman Sammy Wilson går ännu längre i en radiointervju med BBC.

– Om en sådan här överenskommelse skulle läggas fram i parlamentet skulle vi inte stödja den och jag tror att ett stort antal från hennes eget parti inte heller skulle göra det. Premiärministern känner till konsekvenserna och nu måste hon tänka om, säger Wilson enligt Reuters.

Stödet från DUP:s tio ledamöter är nödvändigt för att ge Mays regering majoritet i det brittiska parlamentet.

Parallellt växer samtidigt förväntningarna på en uppgörelse i Bryssel där parternas näst högsta förhandlare, Storbritanniens Olly Robbins och EU:s Sabine Weyand, sitter i samtal för andra dagen i rad.

På måndag ska EU-minister Ann Linde (S) och hennes kollegor från övriga kvarstannande EU-länder få en ny genomgång av läget från EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

– Jag tror att det kommer någonting till mötet med Barnier på måndag. Men det har ju tidigare också blivit genombrott som sedan inte gått igenom den brittiska regeringen, så ingenting är klart förrän allt är klart, säger Linde i samband med fredagens handelsministermöte i Bryssel.

Irlands premiärminister Leo Varadkar tror för sin del att det dröjer lite till.

– Det är mer troligt än inte att vi kommer att nå en lösning under de närmaste veckorna, före nyår. Men mycket kan fortfarande gå fel, säger Varadkar i Dublin enligt Reuters.

Fakta: Tvisten om brexit-avtalet

  • Storbritannien och EU har sedan sommaren 2017 förhandlat om ett brittiskt utträdelseavtal.
  • Även om en uppgörelse uppges vara klar till 95 procent har diskussionerna fastnat i frågan om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera efter utträdet.
  • Parterna har kommit överens om att en hård gräns ska undvikas – men inte på vilket sätt. EU och Irland vill att en nödlösning ska gälla tills ett avtal om framtida relation mellan EU och Storbritannien kan förhandlas fram. Storbritannien anser dock att nödlösningen i så fall måste vara tidsbegränsad.
  • Frågan kompliceras av att det största partiet i Nordirland, starkt unionistiska DUP, inte accepterar att uppgörelsen skapar någon form av gräns eller administrativa hinder mellan landsdelen och resten av Storbritannien. Eftersom stödet från DUP behövs för att ge den brittiska regeringen majoritet i parlamentet har partiet hittills i princip haft vetorätt över förhandlingarna.
  • Om ett utträdesavtal inte är klart när Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019 finns risk för allt från långa köer vid gränserna till inställda flyg och stora juridiska och ekonomiska komplikationer för både invånare och företag.