Avtalet görs med Vasa stad, Åbo Akademi och Vasa övningsskola och är ett förtydligande för elevantagningen och elevantagningsprocesserna. Vasa övningsskola fungerar som närskola och har ett eget elevupptagningsområde och är därför skyldig att ordna samma stöd för eleverna som andra skolor, skriver Vasa stad i ett pressmeddelande. 

– Avtalet garanterar att alla elever behandlas jämlikt. Enligt avtalet kan också Vasa övningsskola ge lagstadgat stöd till de elever som behöver det, säger Christina Knookala, Vasa stads bildningsdirektör. 

Det finns en brist i finansieringssystemet för övningsskolorna, skriver Vasa stad i pressmeddelandet. Statens övningsskolor får inte samma förhöjda statsandelar som kommunerna får för elever med förlängd läroplikt. Detta har bland annat lett till att Vasa övningsskola inte har kunnat erbjuda samma stödformer som andra skolor till elever med förlängd läroplikt och med behov av särskilt stöd. 

Enligt Knookala har finansieringssystemet behandlats i såväl riksdagen som ministeriet. 

– Vi vill att denna brist i finansieringen rättas till. Budet har gått vidare bland annat direkt till undervisningsministern, säger Knookala. 

I det nya avtalet har man definierat de fall där Vasa stad deltar i kostnaderna. De uppkommer exempelvis i ordnandet av undervisning för elever med förlängd läroplikt. 

– I ett sådant fall där eleven kan delta i den allmänna undervisningen står Vasa stad för hälften av lönekostnaderna för ett skolgångsbiträde, säger skoldirektör Marianne West.

Avtalet har uppgjorts i samarbete mellan Vasa stads sektorchef och tjänstemän samt Åbo Akademis och Vasa övningsskolas tjänstemän enligt direktiv från Regionförvaltningsverket och Utbildningsstyrelsen. Avtalet träder i kraft 1 januari 2019. Avtalet revideras vart tredje år eller vid behov tidigare, om det sker förändringar i lagar, förordningar eller i verksamheten.

Nämnden för fostran och undervisning beslutar om godkännandet av avtalet vid sitt möte 14 december 2018.