Med allvarliga miner meddelar de sju Labour-avhopparna sitt beslut på en presskonferens i London.

– Jag mår illa av att partiet nu är ett rasistiskt och antisemitiskt parti. Jag är rasande över att Labour-ledningen underlättar brexit, säger Mike Gapes, som varit medlem i partiet sedan slutet av 1960-talet.

– Vi uppmanar andra som delar våra politiska värderingar att ansluta sig till oss. Ni kan komma från olika politiska lägen – vi bjuder er att lämna era partier och hjälpa oss hitta en ny väg framåt, säger i sin tur Chuka Umunna, som varit en de Labour-ledamöter som hårdast kampanjat för en ny folkomröstning och att Storbritannien ska stanna i EU.

Utöver oenigheten om brexit har Labour den senaste tiden skakats hårt av diskussioner om utbredd antisemitism. Judiska parlamentsledamoten Luciana Berger har länge påtalat problemet – vilket i sin tur anses ha bidragit till att hon hotats med en förtroendeomröstning i sin lokalavdelning.

Nu är hon en av avhopparna.

– Nu lämnar jag bakom mig en kultur av mobbning och hot. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med kollegor som respekterar varandra, säger Berger enligt tidningen The Guardian.

Chris Leslie från Nottingham anser att Labour har tagits över av "extremvänstern" och att det vore oansvarigt att låta partiledaren Jeremy Corbyn bli premiärminister.

Sprickan inom Labour skapar ytterligare fragmentisering av det brittiska parlamentet i ett läge när oenigheten redan är enorm kring framför allt brexit.

I grannlandet Irland är frustrationen stor över att underhuset ännu inte kunnat enas om ett utträdelseavtal.

– Vi har mindre än 40 dagar kvar innan Storbritannien lämnar EU och vi vet fortfarande inte vad den brittiska regeringen egentligen vill ha för att få igenom det här avtalet, säger utrikesminister Simon Coveney på besök i Bryssel.

På samma plats befinner sig även den brittiske brexitministern Stephen Barclay för nya samtal med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. På onsdag väntas dessutom premiärminister Theresa May komma över Engelska kanalen för att diskutera läget med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Även ekonomiskt råder stor ovisshet kring brexit. Till råga på allt väntas dessutom den japanska biltillverkaren Honda på tisdagen meddela att man år 2022 lägger ner sin fabrik i Swindon i sydvästra England med över 3 000 anställda.

– Det är inte brexitrelaterat, utan kopplat till den globala utvecklingen. De försöker samla sin produktion till Japan, säger lokala parlamentsledamoten Justin Tomlinson till Reuters.

Fakta: Avhoppet hos Labour

  • I det senaste parlamentsvalet 2017 fick Labour in 262 ledamöter i det brittiska underhuset. Nu återstår 249 sedan ett antal ledamöter av olika skäl stängts av, medan sju stycken valt att hoppa och bilda en egen oberoende partigrupp.
  • De sju är Luciana Berger, Chuka Umunna, Chris Leslie, Mike Gapes, Gavin Shuker, Angela Smith och Ann Coffey. Vid ett liknande avhopp på 1980-talet lämnade fyra ledamöter partiet för att i stället starta Socialdemokratiska partiet, som senare kom att gå upp i det som nu heter Liberaldemokraterna.
  • Partiledaren Jeremy Corbyn säger sig i ett uttalande vara "besviken" över avhoppet. "Nu mer än någonsin är det dags att samla folk för att bygga en bättre framtid för oss alla", skriver Corbyn.
  • Andra partiföreträdare är mer besvikna och manar avhopparna att sätta sina parlamentsplatser på spel i fyllnadsval. (TT)