För att alla ska kunna delta i cykelveckan är det möjligt att låna cyklar från Vasa stadsbibliotek. Tre cyklar finns till förfogande med tillhörande säkerhetsutrustning. Cyklarna lånas med bibliotekskortet från mellan den 2 maj och 30 september. Cyklarna kan lånas en dag åt gången. 


En traditionell cykelbrunch sker tisdagen den 7 maj. Brunchen serveras på ett flertal platser, invid Brändö bro, på parkeringsområdet vid begravningsplan i Vöråstan, på före detta busstationen, på parkeringsplatsen vid allaktivitetsområdet, i parken vid Trefaldighetskyrkan och framför Lillkyrohuset. Brunchen ordnas av Vasa stad, TeeSe Botnia Ab, Trafikskyddet och Vasa finska församling. Brunchen serveras från och med halv åtta fram till klockan nio eller så länge det räcker. 

De som vill bege sig längre bort kan delta i evenemanget Kyroland cyklar, som ordnas den 5 maj klockan 12–15 i Tervajoki. På programmet står bland annat cykling, saftservering, dragspelsmusik och utlottningar. Evenemanget arrangeras av föreningen Kyrönmaan Sydänyhdistys och Vasa stads enhet för hälsofrämjande och projektet VähäHyvä, Trafikskyddet, Österbottens räddningsverk och cykelaffären Viertola. 

Den 11 maj klockan 11–15 ordnas drömmarnas familjemotionsdag vid Molnträsket. Där har man bland annat möjlighet att pröva på att cykla med en Fatbike. Evenemanget ordnas av Vasa stads idrottsservice och Vaasan Latu.