God Jul Vasa Sionförsamlingens insamling som ger julmat och julgåvor till de fattigaste familjerna i Vasa. Genomförs i samarbete med socialtjänsten.

Martina (Uthardts) matinsamling. Insamling av matvaror (torrvaror) 8 december i Korsholm och 11 december i Övermalax. Varorna delas ut av respektive församling i Korsholms och Malax.

Frälsningsarméns julgrytor är ute från den 13–23 december. Insamlingen tar emot kontanter men också rena och hela kläder och leksaker. Man kan delta i insamlingen också med mobilen eller via webben.  Julinsamlingen riktar sig till mindre bemedlade och ensamstående personer.

Rädda Barnen hjälper barn och unga, särskilt sådana som riskerar att bli utslagna.

Hoppets stjärna samlar medel för julpaket och presentkort till barn, ensamma och äldre i till exempel Lettland och Litauen.

Jul i sinnet-insamlingen delar ut presentkort à 50 euro till barnfamiljer i Finland. Med korten kan de handla mat. För insamlingen står Röda Korset och Mannerheims barnskyddsförbund i samarbete med Yle.

Kyrkans utlandshjälp har en insamling under namnet Ge en annorlunda gåva. Det finns olika alternativ på etiska och ekologiska gåvor som hjälper familjer och barn i u-länder.

Finska missionssällskapets julinsamling heter De vackraste julsångerna. Insamlingen stöder utsatta barn i över 20 länder. Barns och mammors hälsa förbättras, familjer får bättre föda och rent vatten och lär sig utveckla sina försörjningsmöjligheter. Särskilt stöds funktionshindrade barns utbildning och barn som tillhör minoriteter.

Fotnot: Det finns säkert fler julinsamlingar på gång. Gå in på vasabladet.fi och tipsa via kommentarsfältet.