Domen om 3,5 års fängelse, som i praktiken innebär 2,5 års fängelse, meddelades i domstolen i Moskva på tisdagskvällen, rapporterar Dagens Nyheters utsända.

Förhandlingen som inleddes på förmiddagen har uppmärksammats stort både inom Ryssland och internationellt.

Aleksej Navalnyj mottog domen sittandes i den inglasade fålla där han under dagen försvarat sig och passat på att rikta skarp kritik mot president Putin.

– Den här rättegången är falsk, sade den huvtröjeklädda Navalnyj indignerat inför domen enligt DN:s utsända på plats.

Domen gäller brott mot reglerna för en villkorlig dom om förskingring från 2014.

Mer specifikt anklagas regimkritikern för att ha låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare under tiden han återhämtade sig i Tyskland, inledningsvis i komatöst tillstånd, efter att ha förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok.

Navalnyj och hans anhängare anser att åtalet är politiskt motiverat.

– Koma! Jag låg i koma! svarar Navalnyj på en fråga från fängelsemyndigheten om varför han inte infann sig personligen i Moskva på utsatt tid, rapporterar DN.

Aleksej Navalnyj stödjer oppositionen

  • Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som främsta oppositionsledare mot president Vladimir Putins styre.
  • Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i landets olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.
  • Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.
  • I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari 2021. (TT)