Dessa läckage – så kallat kapillärläckagesyndrom – orsakar i regel svullna vävnader och sänkt blodtryck. I förlängningen kan det orsaka organsvikt och vara livshotande. De fem fallen har rapporterats in från något eller några europeiska länder till EMA:s databas.

Det är för tidigt att säga om det finns något som helst samband mellan vaccinet och kapillärläckagen, framhåller EMA, som i detta skede flaggar för att det är något som man behöver titta närmare på.



Blodproppar listade


Myndigheten har tidigare undersökt möjliga biverkningar av Vaxzevria och meddelade tidigare i veckan att det är möjligt att vaccinet kan orsaka blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. Detta ska nu listas som en "väldigt sällsynt" biverkning.

Bara inom EU har fler än 20 miljoner människor givits Vaxzevria.

Rapporter om denna typ av problem har kommit in även när det gäller vaccinet från Janssen. Det godkändes för ungefär en månad sedan, men har ännu inte börjat ges i något EU-land. Enligt planen ska de första sprutorna ges i slutet av april.

I fyra fall i andra delar av världen har fyra personer som fått Janssen-vaccinet drabbats av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. I tre av fallen gavs vaccinet i USA och i ett var det som del av en vaccinstudie. I ett av fallen har den drabbade personen avlidit.



Tidiga misstankar


Redan när Janssen-vaccinet godkändes fanns det uppgifter om blodproppar som väckte misstankar. Svenska Läkemedelsverket talade då (17 mars) om en "liten obalans" i antalet fall av blodproppar och att frågan skulle komma att följas noggrant.

Astra Zenecas och Janssens vaccin liknar varandra, då de använder så kallade adenovirusvektorer.