– Jag hade inga planer på att byta jobb. Jag trivdes väldigt bra med att jobba inom handikappsservicen i Jakobstad. Men så dök jobbannonsen upp och jag tyckte jobbet verkade intressant. Jag tilltalades av att vara med och bygga något helt nytt i Vörå. Jag kände att jag är dum om jag inte provar att söka tjänsten.

Tjänsten, som är ny för kommunen, blev hennes. Det var vemodigt att säga hejdå till alla kollegor och klienter i Jakobstad. Hon fick en tavla med hjärtan i present av en av klienterna på hennes sista arbetsdag. Tavlan har hon tagit med till kontoret i kommunhuset.


I tjänsten kommer hon fungera som Vörås kontaktperson i frågor gällande Österbottens välfärdsområde. Vid årsskiftet blev vård- och socialtjänster överförda från kommunen till ett gemensamt organ. För kommuninvånaren innebär det ingen större förändring egentligen.

– I grund och botten är syftet med välfärdsområdet att göra vården mera jämlik i alla kommuner. Det kommer att bli bra bara det får lite tid att komma igång.


Nyman är ny på sin tjänst, men hon är ett bekant ansikte för många i Vörå. Hon har tidigare jobbat som hemserviceledare i Vörå. Hon är aktiv i Komossa ungdomsförening och en och annan har kanske sett henne på teaterscen. På fritiden är hon månskensbonde. Hon och hennes man har hundra highlandkor i Komossa. Och när hon inte tittar till korna så jobbar hon inom logistikbranschen, säger hon skämtsamt.

– Jag kör mina barn till och från deras fritidsaktiviteter.

Nyman kommer arbeta för kommuninvånarnas hälsa och välfärd. Både gällande det psykiska och fysiska välbefinnande. Det fysiska handlar ofta om vårdfrågor, medan det psykiska är ett mera mångdimensionellt ämne. En del av hennes arbete handlar om att utveckla fritidsaktiviteter för kommuninvånarna i Vör, tillsammans med MI, biblioteket och fritidskansli värna om en meningsfull fritid för kommuninvånarna

I många fall är det vad vi gör då vi är lediga på vår fritid som ger oss välmående. Det är det som ger det där extra i livet, säger Nyman.

– Det är jätteviktigt med en meningsfull fritid, eftersom det förebygger så mycket. Det finns forskning som visar att varje euro som man satsar på förebyggandearbete så sparar man tre euro i slutändan.


Föreningar och alla talkoarbetare gör ett livsviktigt arbete för välmåendet. Utan dem skulle många i Österbotten sitta hemma i sina stugor och sura, jag själv inkluderad, säger Nyman. Hon hoppas att kommunen ska kunna ge ännu mera verktyg till föreningarna i framtiden. Det behöver inte nödvändigtvis röra sig om direkta pengar. Hon skulle gärna hitta nya sätt för kommunen att stödja föreningarna i deras arbete för välmående i kommun.

– Det kan till exempel handla om en gemensam idébank.

Heidi Nyman.


Var får du själv livskvalitet?

Det är nog i skogen tillsammans med min hund.


Alla människor behöver känna sig behövda och sedda för att de ska må bra i sin tillvaro, säger Nyman. Det finns en sång av Malena Ernman som har haft stor betydelse för henne. Sången heter Min plats på jorden.

– Sångtexten beskriver det väldigt bra. Den handlar om att hitta en plats där man trivs.

Var är din plats, Komossa?

– Komossa är mitt hem, men Rejpelt är mitt hem-hem, där jag är uppvuxen. Men min plats på jorden är där jag är i dag. Jag hoppas jag har nytta i arbetet av att ha hittat min plats i livet.

Artikeln publicerades i Kommunbladet nummer 3 2022.