Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

18.5.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Erdogan vill se muslimsk enighet mot Israel

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanar den muslimska världen att enas i motstånd mot staten Israels handlingar.

Andreas Ekholm tvåmålsskytt för Kraft II i segern mot Kanu/KJV

Kraft II vann mötet med Kanu/KJV borta med 3–1 (2–0) på fredagen i division 4 Vasadistriktet. Andreas Ekholm gjorde två mål och Darko Letic ett mål fö...

Nyhetsbild

Seger i karnevalen – seger för livet

I fjol blev Solf skola sjunde i gatustafetten med laget Anton Sabel, Zacke Storback, Adam Nyholm och Kevin Paulin. I år blev det seger med samma lag, med en lagmedlem som under året kämpat sig tillbaka från en svår olycka.

Nyhetsbild

Rörelse och vänner det bästa med karneval

Att få röra på sig och vara med kompisar, det är det bästa med Stafettkarnevalen om man frågar Frida Holmberg och hennes lagkamrater. Att få stiga högst upp på prispallen är inte heller fel, vilket Haga skola fick göra.

Nyhetsbild

Replot-Björkö skola hejar i nya färger

Ibland är det färre som hejar när de flesta springer stafett på idrottsplanen. Men det är ingen skillnad – hejarklacken kämpar för att höras bra ändå, en klack som förnyat sig inför årets karneval.

Nyhetsbild

Medaljen var målet – och den kom också

I fjol var de tolva. I år fanns drömmar om medalj. Och visst fick de trion från Smedsby-Böle skola kliva upp på prispallen.

Nyhetsbild

Whiskyflaskor sålda för två miljoner dollar

Hur smakar whisky som kostar en miljon dollar? Det vet nog bara de icke namngivna köparna som nyligen vinkade in två Macallan-flaskor på en auktion i Hongkong.

Nyhetsbild

Passagerarplan i krasch utanför Havanna

Ett flygplan med över 100 passagerare har kraschat vid en flygplats utanför Kubas huvudstad Havanna.Många befaras ha omkommit.

Tung förlust när PeIK krossades av Laihia SC

PeIK hade riktigt stora problem med Laihia SC i division 6 Vasadistriktet 1 i fotboll, och föll tungt på bortaplan med utklassningssiffrorna 0–5 (0–4)...

Nyhetsbild

Nej till vigsel av samkönade äktenskap

Landets evangelisk-lutherska kyrka tänker inte viga samkönade par. Det beslöt kyrkomötet på fredagen.

Nyhetsbild

Två ex-jaroiter spelade i ligan

FOTBOLL Två ex-jaroiter var i elden i fotbollsligan på fredag.

Nyhetsbild

Omfattande fel i järnvägssystemet försenade tåg

UPPDATERAT Under fredagskvällen blev flera tåg försenade på grund av omfattande fel i järnvägssystemet.

Passagerarflygplan i krasch i Havanna

Ett flygplan har kraschat i Kubas huvudstad Havanna.

Nyhetsbild

Annika Ahläng: Ingen ska behöva dö ensam

KORSHOLM Det är alltför många som dör ensamma. Nu vill politikern Annika Ahläng (SDP) att Korsholm engagerar frivilliga medmänniskor.

Nyhetsbild

Manligheten är en borg - och de vill bygga om den

Männen mår dåligt. Männen tar till flaskan, till våldet och många tar sina egna liv. Psykisk ohälsa drabbar män och detta är något Robert Petersén och Shahab Ahmadian vill förändra.

Skogsbrand nära Nyby i Karleby

Torr mark brann i Lohteå i Karleby under fredagen.

Nya samtal mellan Syd och Nord

Nordkorea och Sydkorea har kommit överens om nya interkoreanska samtal på hög diplomatisk nivå, uppger Sydkoreas återföreningsdepartement.

Nyhetsbild

FN-organ ska utreda uppgifter om Gazavåld

FN:s råd för mänskliga rättigheter kommer att skicka en grupp utredare till Gaza för att utreda om krigsförbrytelser har begåtts i samband med våldsamheterna tidigare i veckan.

Nyhetsbild

Nationella bombskyddet på plats i Falun

Polisstationen i Falun har spärrats av sedan poliser upptäckt ett paket som placerats utanför personalingången.

Nyhetsbild

Nextjets slutnota stannar kring 10 miljoner euro

Slutnotan för Nextjets konkurs stannar strax under 10 miljoner euro, tror konkursförvaltaren. Nu utreds det om det alls finns ekonomiska möjlighet för att fortsätta flyga.

Nyhetsbild

Idol-vinnaren Chris Kläfford: Jag har alltid gillat Finland

På fredag kväll uppträder Chris Kläfford i Jakobstad och på lördag är han publikdragare på säsongsöppningen av Åminne Folkpark. Men han vill inte säga vad publiken har att vänta: – Kom dit och kolla, säger han.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen: Kan en kossa flossa?

FRIIDROTT På Stafettkarnevalen finns det någonting precis alla kan – eller vill kunna: flossa. SPT utmanade barn, en präst, en ko och karnevalens grand old man Carl-Olaf Homén att göra succédansen. Se resultatet i videoklippet i artikeln.

Felicia Wasström och Ingrid Rokala matchvinnare när VIFK II besegrade Brändöpojkarna

Det blev uddamålsseger för hemmalaget VIFK II i matchen mot Brändöpojkarna på Isolahti. Laget vann fredagens match i Damtrean Vasadistriktet i fotboll...

Nyhetsbild

Madonna tillbaka med ny singel

Popdrottningen Madonna släpper ny musik för första gången på tre år med låten "Beautiful game", rapporterar Contactmusic.

Nyhetsbild

Hans största fiende är örontopsen

Östersjöpristagaren Janis Ulme, som grundat den lettiska kampanjen Mana Jura, har traskat upp och ner längs med hemlandskusten fyra gånger för att plocka skräp. Och hittat en fiende i örontopsen.

Nyhetsbild

Minst tio döda i skolskjutning i Texas

Uppdaterad 19.36 Minst tio människor har dödats i en skolskjutning i Santa Fe, i amerikanska Texas, och polisen har upptäckt ett flertal hemgjorda sprängladdningar. En misstänkt gärningsman, en 17-årig elev på skolan, har gripits.

Nyhetsbild

Öviselever på fästingjakt i Hovrättsparken – "Känns som fästingarna blir fler och fler"

VASA Fästingar trivs på fuktiga platser och i högt gräs. Men inte ens städer går fria från det blodsugande spindeldjuret. VBL engagerade elever vid Vasa övningsskolas gymnasium i en fästingjakt i Vasa.

Nyhetsbild

Forskare: Taigafästing inte farligare än vanlig fästing

Var femte fästing bär på borrelios, men till skillnad mot vad man tidigare trott är taigafästingen inte farligare än vanlig fästing. Det menar fästingexperten Tero Klemola på Åbo universitet.

Nyhetsbild

Ex-spionen Sergej Skripal lämnar sjukhuset

Den ryske ex-spionen Sergej Skripal har skrivits ut från distriktssjukhuset i Salisbury i Storbritannien. Han kommer nu att fortsätta tillfrisknandet på en plats utanför sjukhuset. Under en presskonferens önskade också Rysslands president Vladimir Putin honom "god hälsa".

Nyhetsbild

Larm om skott på skola i Texas – en gripen

Ett stort polispådrag pågår utanför en gymnasieskola i Santa Fe, i den amerikanska delstaten Texas, efter larm om skottlossning.

Nyhetsbild

Marjamäkis lejon ett landslag som inte höjde sig

ISHOCKEY-VM När Finland skulle göra sin bästa match i turneringen blev det i stället den första VM-förlusten mot Schweiz sedan 1972. Chockförlusten i kvartsfinalen sätter punkt för Lauri Marjamäkis tid som landslagstränare. Och den var inte lyckad.

Nyhetsbild

Flera bilar fattade eld i Sunnanvik - en person skadades

VASA En brand bröt ut i Sunnanvik i Vasa på fredagen. Flera bilar fattade eld efter en olycka på Sunnanviks bilskrot. En kund skadades i branden.

Nyhetsbild

Elli Flén: Hellre jämställd värnplikt än förbud mot kvinnliga beväringar

Kommunikationsexperten Elli Flén (SFP) kritiserar försvarsminister Jussi Niinistös (Blå) förslag att stoppa kvinnor från att göra värnplikten. Som fredbevarare ser hon dessutom förslaget att skära ner på internationella krishanteringsuppdrag som en paradox.

Nyhetsbild

Elsa Österåker skrev 8 laudatur - "Jag gillar att lära mig saker"

KORSHOLM Med åtta laudatur och två eximia är Elsa Österåker från Korsholm en av Finlands bästa studenter. Det var drömmen om en forskarkarriär som drev henne. – Jag vill studera biologi, säger hon.

Nyhetsbild

Wasa Group: "Vi är beredda att finansiera och bygga offentliga byggnader"

Byggkoncernen Wasa Group sträcker ut en hjälpande hand till kommuner som funderar på hur skolor, daghem eller idrottsanläggningar ska finansieras och byggas. Vasaföretaget har beredskap av både finansiera och bygga offentliga byggnader runt om i Finland.

Nyhetsbild

C21-städerna säger nej till landskapsreformen

I ett gemensamt utlåtande på fredagen konstaterar stadsdirektörerna i landets 21 största städer att landskaps- och vårdreformen inte tar hänsyn till städernas eller stadsregionernas roll som förstärkare av landets livskraft.

Nyhetsbild

MTV:s "Catfish" stoppas efter sexanklagelser

Yaniv "Nev" Schulman, programledare och exekutiv producent för MTV-serien "Catfish", utreds för sexuella trakasserier.

Nyhetsbild

Vattenskada i Vasa Andelsbanks fastighet i Malax - Kontoret flyttar tillfälligt efter sommaren

MALAX Vasa Andelsbank i Malax överraskades plötsligt av en vattenskada i mars, när vatten kom upp ur golvsilen. Nu meddelar banken att kontoret kommer att flytta tillfälligt så länge renoveringsarbetet pågår.

Nyhetsbild

Två vill bli kyrkoherde i Nykarleby

NYKARLEBY

Klockan 15 på freda gick ansökningstiden för tjänsten som kyrkoherde i Nykarleby ut. Två personer sökte tjänsten.

Nyhetsbild

PET-insamlingen engagerar: "I Österbotten ställer vi upp för vårt centralsjukhus"

På kort tid har insamlingen för en PET-röntgenapparat gett 250 000 euro. Den österbottniska talkoandan har visat sig från sin bästa sida, säger Pernilla Vikström, en av kampanjarbetarna.

Nyhetsbild

Blivande studenter: I dag ska man vara tacksam

En vill bli jurist, en annan ekonom, den tredje jobba med datateknik. Nu, när studentexamensresultaten är här, har de alla tagit ett steg närmare sin dröm.

Nyhetsbild

Mäktiga djurporträtt i storformat

När Nick Brandt spelade in en musikvideo för Michael Jackson i Afrika blev han fascinerad av djurlivet i Tanzania. Brandt började fotografera de majestätiska varelserna på heltid. Nu visar Galleri Ibis ett urval av hans djurporträtt.

Nyhetsbild

Tidtabellen för vårdreformen klarnar nästa vecka

Riksdagens talman säger att riksdagen inte inleder sin semester förrän vårdreformen är avklarad.

Nyhetsbild

Vestas och Vattenfall bygger stor vindpark i Västerbotten

Vattenfall och danska Vestas, tillsammans med det danska pensionsförsäkringsbolaget PKA, planerar en stor vindkraftspark i Lycksele och Åsele i Västerbotten i Sverige. Parken kommer att omfatta 84 vindturbiner.

Nyhetsbild

Riksdagen skrotar ledamöternas anpassningspension

Riksdagsledamöternas anpassningspensioner försvinner och ersätts med det tidsbegränsade och villkorade anpassningsbidraget.

Nyhetsbild

Dataombudsmannen: Studentnamnen får publiceras

EU:s dataskyddsförordning (GDPR) skapar ingen konflikt med offentlighetsprincipen enligt dataombudsman Reijo Aarnio.

Iskmo bro repareras i juni – bron avstängd för trafik under en kort period

ISKMO Med start den fjärde juni påbörjas reparering av Iskmo bro. Arbetet leder till att bron delvis helt och hållet stängs av under en period i juni.

Nyhetsbild

Vasastuderande: Krogarna i Vasa är trygga

VASA Studerande i Vasa har besökt flera pubar och barer i Vasa för att utvärdera dem. Resultatet visar att bara ett ställe är otryggt och oroligt. De flesta krogar är fräscha och trivsamma men toaletterna är ostädade. Dessutom tar kroggästerna med sig drycker på toaletten.

Nyhetsbild

Skolskjutsarna i Lövö fortsätter – vargen verkar stationär

PEDERSÖRE Sedan början av veckan har kommunen erbjudit femton skolelever i Lövö skolskjuts på grund av att en varg rör sig i området. Eleverna erbjuds nu skolskjuts terminen ut.

Nyhetsbild

Mission i livets utkanter är festtema i Nykarleby

NYKARLEBY Det drar ihop sig till missionsfest i Nykarleby i helgen. Temat för lördagens seminarium är Mission i livets utkanter.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen är i full gång - se bilder här

I dag kör Stafettkarnevalen i gång i Åbo. I år kommer över 10 000 barn och unga att springa och heja på Paavo Nurmis stadion i Idrottsparken. Rapporteringen från Finlands äldsta stad sköts av nyhetsbyrån SPT i samarbete med de finlandssvenska tidningarna.

Hugo Bergroth-priset till Janina Orlov

Översättaren och universitetslektorn, filosofie doktor Janina Orlov tilldelas Hugo Bergroth-priset.

60-årig man tafsade på pojke i Karleby – dömd till fängelse

I RÄTTEN En 60-årig man ofredade en 14-årig pojke sexuellt i ett köpcentrum i Karleby i mars 2016. Mannen dömdes till 30 dagar ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Polisen: Många tunga fordon är i sämre skick än tidigare

Polisen intensivövervakade den tunga trafiken ett helt dygn. Övervakningen visar att allt fler fordon är i dåligt skick och många förare fortfarande struntar i vilan. Polisen hittade även sex efterlysta personer.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Vad vet du om muslimska traditioner?

Många känner till ramadan, muslimernas fastemånad som började härom dagen. Men det finns naturligtvis mycket annat som förknippas med muslimer och islam. Testa dina kunskaper här!

Nyhetsbild

Skarväggen på Juckasgrynnan oljade en andra gång

VASA Skarväggen på Juckasgrynnan oljades en andra gång i torsdags. Det var också sista gången för i år, då tillståndet medger oljning fram till den 20 maj.

Nyhetsbild

Beslutet om PET-röntgen fattas i juni – vid grönt ljus kan den finnas på centralsjukhuset nästa år

I juni fattar sjukvårdsdistriktets fullmäktige beslut om anskaffningen av PET-röntgenapparaten. Om allt går som det ska kan den tas i bruk senast nästa år.

Nyhetsbild

Vasa säljer Bastuhuset för tre miljoner

VASA Vasa tar pengarna ur Bastuhuset och betalar hyra för Socialverket i stället. Och snart övergår hyreskontraktet till landskapet.

Nyhetsbild

Insamlingen för PET-röntgen har gett 250 000 euro – men fortsätter

Österbottens cancerförening skänker åtminstone 250 000 euro till Vasa sjukvårdsdistrikt. Så mycket har insamlingen för en PET-röntgenapparat gett hittills.

Nyhetsbild

Namnstarka artister till Pori Jazz är presenterade

Nick Cave & The Bad Seeds, Alanis Morissette och Katie Melua är några av de största affischnamnen på årets Pori Jazz. Nu är programmet på Skrivarholmens stora scener komplett.

Nyhetsbild

Mehiläinen får nya ägare

Hälsovårdsbolaget Mehiläinen möblerar om i ägostrukturen. De fonder som förvaltas av kapitalplaceringsbolagen Triton och Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) säljer sina innehav i Mehiläinen. Köpare är CVC Capital Partners, även det ett kapitalplaceringsbolag. Lokal Tapiola, Varma, Ilmarinen och Mehiläinens ledning fortsätter som ägare, men med större andelar än tidigare.

Nyhetsbild

Ny juicebar har öppnat i Vasa

NÖJE Allt är inte i ordning ännu men det är ett lugnt team som tar emot de första kunderna på Jungle Juice Bar. – Det här ska nog gå bra, säger regionchef Mira Metsoila som kommit från Tammerfors för att hjälpa till på öppningsdagen.

13-åring anmälde sexualbrott på Borgå polisstation – den misstänkta greps samma dag

Polisen utreder ett sexualbrott mot en 13-åring i Borgå som inträffade på torsdagen.

Nyhetsbild

Polisen: Fordonens skick har försämrats ytterligare

Polisen intensivövervakade den tunga trafiken under ett dygns tid denna vecka. Övervakningsperioden resulterade i 136 förseelser mot kör- och vilotider och 28 förseelser som gällde färdskrivare.

Nyhetsbild

Svenska Yle: Företagare uppmanar föräldrar att ge silvervatten åt barn

Svenska Yle har granskat diskussionerna om silvervatten i slutna Facebookgrupper. Diskussionerna visar att många föräldrar ger silvervatten till sina barn.

Nyhetsbild

Färre Vasabor, men utvecklingen är positiv

Det kan hålla på att svänga för Vasas befolkningsutveckling. Eller: minskningen avtar. I april fanns det 53 Vasabor färre än vid samma tid i fjol.

Nyhetsbild

Kalkylator räknar cyklisterna på Brändö bro – Staden vill uppmuntra fler att välja cykeln

VASA Vasa stad har installerat en cykelkalkylator invid cykelvägen vid Brändö bro. Pelaren har en bildskärm som visar hur många cyklister som har passerat under dagen. Kalkylatorn räknar också ihop antalet cyklister under hela året. Syftet är att följa upp mängden cyklister i centrum

Nyhetsbild

Oljningen av skarvägg på Storgrynnan kom av sig – fåglarna har flyttat

Det blev ingen utryckning för att olja ägg på Storgrynnan i Pjelaxfjärden. Orsaken är att det inte finns några bon där och följaktligen inga ägg att olja. Det är oklart var skarvarna nu håller till.

Nyhetsbild

LISTA: Här är vårens studenter

Resultaten från vårens studentskrivningar blev klara i fredags. Här publicerar vi namnen på alla som blir studenter i Österbotten i vår.

Nyhetsbild

Ingen extra säkerhet för Julian Assange i London

Ecuadors president Lenín Moreno har beordrat att den extra säkerhet som varit tilldelad landets ambassad i London, där Wikileaksgrundaren Julian Assange befinner sig sedan 2012, ska dras tillbaka. Det ska ske med omedelbar verkan.

Nyhetsbild

Fotografier som lyfter fram starka kvinnor

VASA Alltför ofta lyser kvinnor med sin frånvaro i historiska sammanhang, menar fotografen Anna Franck. Med sin utställning på Torni i Vasa vill hon lyfta fram sex historiska kvinnor och väcka tankar kring makt och kön.

Nyhetsbild

Ikea öppnar i Sydamerika

Möbeljätten Ikea planerar att öppna sina första butiker i Sydamerika och har skrivit på ett samarbetsavtal med chilenska Falabella.

Nyhetsbild

RECENSION: Självupplevd berättelse i norskt invandrardrama

"Vad ska folk säga?", om kulturkrockar mellan pakistanskt och norskt, har en allvarlig ton. Trots att filmen är regisserad av Iram Haq, som själv har pakistanska rötter, döms den pakistanska kulturen ut helt och hållet.

Nyhetsbild

Försvarsministern vill spara pengar och stänga armén för kvinnor

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) föreslår att kvinnors rättighet till frivillig värnplikt läggs på is för att minska försvarskostnaderna, skriver Lännen Media.

Nyhetsbild

YIT och Peab: "Husbolagslånen inget problem i Österbotten"

Riskerna med husbolagslån har lyfts fram av bland annat Sb-Hem och Nordea. Sb-Hem talar om en "tickande bomb." Mikael Snellman på YIT och Esko Korpi på Peab känner inte till några problem i Österbotten.

Polisen i Helsingfors utreder misstänkta sexualbrott som skett i svarttaxi

Inom en månad har Helsingforspolisen fått nys om ett antal misstänkta sexualbrott som skett i svarttaxi. De misstänktas agerande pekar på planerade gärningar. Det är alltid riskabelt att stiga in i en okänd persons bil, varnar polisen.

Nyhetsbild

Färjestöd på mångas läppar - i Korsholm vill man bli delägare om man går in med miljoner

VASA Flera österbottniska kommuner vill nu veta mer om färjeprojektet och hur de kan stöda det. Ska de till exempel bli delägare? Men det lär dröja till hösten innan det här klarnar.

INSÄNDARE: Vasabladets diagnos

KOLUMN: Direkt ur hästens mun

Författare är vanligtvis tämligen civiliserade och belästa människor, men fortfarande är det ingen som är intresserad av deras åsikter i den finländska debatten.

Nyhetsbild

Niklas Nyberg: Vad är det med dessa gamla skolans gubbar?

Det är som om vissa gubbar fastnat på en kvarsittning i den gamla skolan och vägrar gå hem trots att magistern lämnat klassrummet för länge sedan.

Nyhetsbild

Kollapsen i andra perioden fällde Lejonen – "Vi hade en dröm, men den sprack"

ISHOCKEY-VM Kontrasten mellan succén i gruppfinalen mot USA och kvartsfinalnederlaget mot Schweiz är enorm. De finländska stjärnorna fick inte spelet att fungera och Lauri Marjamäki lämnar tränarposten i landslaget med en tung förlust som sista minne.